Oegstgeestigheid

De kop van dit artikel behoeft enige toelichting, want wat is Oegstgeestigheid? Dus haal je woordenboek tussen de mottenballen vandaan en blaas het stof eraf. U zal zien dat het er niet instaat! U kunt het bijvoorbeeld de omschrijving ‘Typisch Oegstgeest’ geven. Als voorbeeld zou ik de ‘bouwkundige constructie’ aan de Haaswijklaan willen noemen. Eerst dacht ik dat het een kunstwerk was wat daar tegen de flat staat. Het blijkt echter een bouwwerk te zijn dat keurig volgens een bouwtekening, getekend door een architectenbureau (of-zo-iets), gemaakt wordt. O heet dat ook kunst? Vergeeft u mij mijn lompheid, van kunst heb ik niet zo veel verstand. Dat het zo makkelijk was, daar was ik nooit achtergekomen, ware het niet dat ik de tekening heb zien hangen! Er waren wat correcties op aangebracht, waarschijnlijk is het niet geheel volgens plan verlopen, misschien dat het daarom zo lang duurt? Of het nu een kunststuk is of een werkstuk: In ieder geval is het een ‘Oegstgeestigheid’!

Wil van Elk

Maar het begon nog voor 1985 met ingezonden stukken en al snel werd dat 'Buitenlustigheden'.

Ingezonden

Commentaar op Oegstgeester Kanttekening ‘Een kleurig mengsel’.

Het is voor Mariska blijkbaar teveel geworden in het centrum van Oegstgeest. Hierbij kan ik haar geruststellen, elders heeft men ook de nodige ongemakken. Want wonende in de Soembastraat maak je ook het nodige mee. In de Indische Buurt wonen een aantal mensen die dezelfde hobby hebben als Mariska, namelijk hun hondje uitlaten. Dit doen ze, aan het 'kleurig mengsel’ te zien wat achterblijft, regelmatig bij ons achter. Deze brandgang wordt ook gebruikt als fietspad, men rijdt er zelfs op een bromfiets doorheen. Je kind van twee zal maar net de tuin uitlopen! Als ze daar eens rekening mee wilde houden, werd het een stuk veiliger. Praktisch de gehele buurt is voorzien van zogenoemde drempels in de straten, behalve onder andere in de Soembastraat. Als er weer eens een maniak met zijn bolide door de straat giert, houd ik mijn hart vast. Op de hoek van de straat is een zandbak en daar spelen vaak kinderen, ook de onze. Ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als zo’n idioot de bocht uit vliegt terwijl er kinderen op de stoep rijden op hun driewielertje.

En dan de gevaren van de stoplichten bij de noordelijke afrit van de Rijksweg Amsterdam-Den Haag, zeker tachtig procent van de fietsers rijdt daar door het rode licht. Als er op dat moment een auto, die het licht op groen ziet en een flink gangetje heeft, naar links uitwijkt, rijdt hij op een groepje mensen in die wel braaf staat te wachten op het groene licht. Het fietserslicht springt dus te laat op groen, dáár moet eens wat aan gedaan worden.

Zo, nu weet Mariska waar ik grijze haren van krijg.

Wil van Elk

Ingezonden

Jammer

Het terrein tussen het winkelcentrum en het molentje ligt er al weer geruime tijd verlaten bij, na het verwijderen van de noodwoningen. Nog steeds niet opgeknapt en dat is geen visitekaartje voor een schoon Oegstgeest. De woningen hadden net zo goed kunnen blijven staan, of althans een deel ervan. Een beetje groen er omheen om het aantrekkelijk te houden en het had waarschijnlijk niet misstaan. De woningen hadden onderdak kunnen bieden aan diverse instanties zoals; SJJO, kindercrèches of wat voor creatieve vereniging dan ook. Voor de meesten is het ieder j aar weer een moeizaam karwei om aan onderdak te komen. Aanvragen worden nu niet gehonoreerd omdat men ze niet kan -of wil helpen aan een fatsoenlijk onderkomen. Nu worden er allerlei plannen verzonnen om in Haaswijk e.e.a. te realiseren terwijl daar aan de Irislaan de boel voor het oprapen heeft gelegen! Jammer, het had misschien een aardig multifunctioneel centrum kunnen zijn!

Wil van Elk

Naschrift redactie:

Voor het terrein aan de Irislaan heeft de gemeente een "recreatief ' plan klaar liggen, waar de gemeenteraad "ja" tegen heeft gezegd.

Verder: beter een permanent multifunctioneel centrum in Haaswijk dan iets dergelijks in een "noodonderkomen".

Wil van Elk

Ingezonden

Gemak of ongemak?

Sinds enkele weken moeten een aantal mensen in Oegstgeest vuilcontainers gebruiken in plaats van de gebruikelijke zakken. Voor sommigen is dit een verschrikking, vooral voor flatbewoners en hoe zal het gaan met de bejaarden? Wie maakt hun vat schoon als het vuil na lang gebruik flink is aangekoekt? Je moet zo weinig mogelijk plastik gebruiken hoe krijg je dan je vuilnis in je bak die beneden staat en jij woont zes hoog? Want op de galerij mag je de bak niet neerzetten, al was het alleen al voor de brandweer! Er rijzen dus links en rechts toch wel enige klachten. Zo hoor je van de een "Het stinkt" en van de ander: "Wat moet je nou met zo'n groot log ding?". Nou zal dat allemaal wel mee vallen, al moet je er wel aan wennen, want zo'n grote groene bak in je tuin valt wel op! Er zijn een aantal kleinere bakken versterkt, ook grotere exemplaren zijn gesignaleerd die door meerdere mensen gedeeld moeten worden, want voor bovenwoningen zijn de kleinere bakken niet geschikt. In Haaswijk zijn er mensen die de bak langs de weg laten staan omdat hij blijkbaar in de tuin niet past, maar ach, er zijn er ook die hun auto niet in "carport" parkeren. Tot grote ergernis van anderen, het is maar net wat je erger vindt. Wat ik bijvoorbeeld erg vind is het feit dat sommigen hun bak, op de bewuste afhaaldag, voor de brandgang "parkeren". Men ziet blijkbaar niet dat de doorgang dan te smal is! Dus mensen, even opletten en houdt Oegstgeest vrij van obstakels!

Wil van Elk

De natuurvriend

Wie of wat is een natuurvriend? Hij die geen vuil laat slingeren? Of de auto laat staan en met de fiets naar z'n werk gaat om het milieu te sparen? Of degene die dagelijks met zijn hondje door het bos wandelt en geniet van de natuur? Ik zou zeggen: "Wie de Schoen past, trekt hem aan!" In ieder geval is er in Leiden een vereniging die zo heet en wel de Aquariumvereniging "De Natuurvriend". Op 11 juli bestaat deze vereniging 55 jaar en is dus al een poosje bezig met de natuur, het aquarium en terrarium in het bijzonder. Overal ter wereld komen wet aquariumvissen en terrariumdieren vandaan, zodat er steeds mensen zijn die de gebieden willen onderzoeken waar deze dieren vandaan komen. Onder deze mensen zijn er velen die over deze reizen boeiend kunnen vertellen, er fraaie dia's en films bij vertonen, zodoende een avondvullend programma hebben op de contactavonden van de aquariumvereniging. Tijdens de tiende Beestenspul zal de vereniging wederom aanwezig zijn met enige fraai ingerichte aquaria en de belangstelling wekken bij vele bezoekers. Tot ziens in de, Groenoordhallen in September.

Wil van Elk

Buitenlustigheden

Laats heb ik iets geschreven over de stoplichten bij het viaduct nabij de Indische buurt. Hier was een gevaarlijke situatie, doordat het fietserslicht bij de Noordelijke afrit te laat op groen sprong en daardoor bijna iedereen door het rode licht reed, met alle gevaren van dien. Gelukkig is hieraan een einde gekomen, men heeft de regeling zodanig afgesteld, dat er een 'Groene golf' is ontstaan voor de fietsers. Eenieder die hiertoe heeft bijgedragen, hartelijk dank voor je inzet en inzicht.

Ik hoop dat men bij de beslissing om verkeersdrempels in de Soembastraat aan te brengen, tot een zelfde positief resultaat komt en daad¬werkelijk de rust laat wederkeren in 'Buitenlust'. Tussen twee haakjes, is het u ook wet eens opgevallen dat de stoplichten bij de Apollolaan wet zeer vreemd geregeld zijn?

Om verkeer vanuit Rijnsburg linksaf te laten gaan naar de Apollolaan wordt het doorgaande verkeer vanuit Leiden stilgezet -of nee- toch maar niet - en zo gaat het bijna altijd; eerst van groen naar rood, via het gebruikelijk oranje, en clan als het verkeer net stilstaat, weer op groen en zeer snel weer oranje en clan rood. Dit veroorzaakt wet onnodig stoppen en weer optrekken en weer stoppen, of zijn deze lichten écht ontworpen om het verkeer te pesten?

Dit zijn verkeerslichten die verkeerd-lichten!!!

Wil van Elk

Ingezonden

Opvallend kunstwerk

Hij is al weer een tijdje bezig met zijn "kunstwerk". Met "Hij" bedoel ik de kunstenaar die zijn werkstuk mag plaatsen in ons aller Haaswijk. Het is niet helemaal duidelijk wat het precies moet worden. Het heeft ooit eens in de Oegstgeester Courant gestaan, maar dat is al zo lang geleden, dat bijna niemand het meer weet! Er wordt flink wat werk verzet, opbouwen, afbreken, wekenlang stil en dan ineens is er weer iemand aan het Lassen en worden de flinke stalen binten weer versjouwd. Intussen wordt de wijk er omheen groter en groter en komen er steeds meer mensen wonen die niet weten wat daar voor die flat aan de hand is! Zo te zien moeten we nog even geduld hebben, want voordat het "kunstwerk" af is moet er .nog heel wat gebeuren! Hopelijk wordt het wachten beloond en krijgen we iets te zien wat "af" is, opvallen doet het in ieder geval wel!

Wil van Elk

Ingezonden

Even geduld a.u.b....

Voor sommigen zal satelliettelevisie een ware plaag betekenen, men zou echter kunnen bedenken dat hoe meer keus men heeft, hoe beter het is. Maar als je nu alles op een rijtje zet, de kosten en wat je daar voor terug krijgt, dan geeft dat een somber beeld te zien. Tel maar op; ca. f 150,-- kijk- en luistergeld, ca. f 190,- kabelabonnement en een omroepblad in de bus voor ca. f 50,--, toch bijna f 400,-- per jaar. En A. Koch schreef het al; 'Kwaliteit laat nog al wat te wensen over', daar heeft hij groot gelijk in. De twee Nederlandse zenders zenden op sommige dagen maar voor een handje vol mensen uit en dan zou je naar één van de Engelse zenders willen kijken. Jammer, alleen maar storingen!

Je bent jong en je ..., dus de Radio aan, maar Hilversum 3, ooit in het Leven geroepen om de toen zo populaire zeezenders te vervangen, heeft het motto van veel muziek en weinig gesproken woord voor het gemak maar omgedraaid.

Eigenlijk zou de minister iedere omroep die we rijk (of arm) zijn een eigen TV- en Radiozender moeten geven. Want laten we eerlijk zijn, ze kunnen best wat goeds bieden, maar dan moet je ze wel de ruimte geven! Dan kan je tenminste kiezen.

Van diverse mensen heb ik al gehoord dat ze de 'kabel' op willen zeggen, of dat ook gebeurd weet ik niet maar het geeft wel te denken. Voorlopig hoeven we in Oegstgeest voor uitbreiding niet te vrezen, want voordat je hier wat extra's krijgt heeft de rest van Nederland het al lang bekeken. Die zitten dan al geruime tijd via abonnementstelevisie, of wat voor een kabel dan ook, beeldplaten te bekijken uit bijvoorbeeld bibliotheken terwijl ze het hier nog hebben over de kosten van een schoteltje, dus nog even geduld alstublieft.

Wil van Elk

Oegstgeestigheid

Vroeger kwam bij ons thuis op gezette tijden een "schillenboer" de schillenbak legen. De bak werd geleegd in een mand die dan weer geleegd werd door ons ruim voorzien van brood, afkomstig van de wagen die hij trok, en als je mazzel had mocht je een stukje meerijden, vooral als je had helpen sjouwen maakte je grote kans op een ritje. De groenteboer had in die tijd ook een paard voor zijn wagen, maar die was zo groot dat je er bang van werd. De pony van de schillenboer was door zijn formaat niet zo angstaanjagend zodat de schillenkar altijd wel de jeugd aantrok. De laatste schillenboer die ik me kan herinneren kwam uit Warmond om de schillen op te halen voor een boerderij bij "de Tol". Bij de laatste openbare bespreking aangaande de "minicontainer" kwam het nog ter sprake, alleen noemde men de schillen: "Natte afval".. Nu is schillenboer al niet zo'n hoogdravende titel, "Natte-afvalboer" lijkt me toch ook niet zo geslaagd! Wie weet komt de schillenbak ooit weer in de mode en blijft het natte afval een...

"Oegstgeestigheid"

Wil van Elk

Oegstgeestigheid

Huisdieren houden is een hobby waarbij sommigen zich echt te buiten gaan door er flinke aantallen van In huis te nemen. Nu is dat op zich niet zo'n probleem, een hond heeft echter, buiten het blaffen, de nare gewoonte een stoelgang te bezitten waarmee hij voortdurend koop loopt. Hun bazen werken, al dan niet altijd met plezier, graag mee aan dit natuurverschijnsel door hem regelmatig uit te laten. Sommigen nemen niet eens meer de moeite om met hem mee te gaan en hun hond moet maar in z'n eentje zijn hoop bij een ander voor de deur, of in de tuin, deponeren. Dat er in Haaswijk veel honden zijn blijkt wel uit het voetpad en naastgelegen perken aan de Kerckwervelaan. Ongelooflijk wat een poep ligt daar! En een formaat dat sommige hopen hebben! Daar moet me toch een kanjer van een hond rondlopen, als je daar een misstap maakt zien ze je nooit meer terug!

Nu maar hopen (nou ja-hopen) dat het beperkt blijft tot dat gebied, of zijn ze reeds elders bezig met deze vorm van...

Oegstgeestigheid!

Wil van ElkTerug naar begin van deze pagina.
Terug naar hoofdpagina.