Oegstgeestigheid

Oegstgeestig

4 januari 2018

Er is iets vreemds aan de hand. Allerlei instanties werken aan het promoten van langer zelfstandig wonen. De overheid schuift met allerlei budgetten om de hoge kosten te kunnen verwerken. Ondertussen moeten we langer werken. En als we dan het pensioen halen, krijgen we minder geld. Vele varkens maken de spoeling dunner, zullen we maar zeggen. Maar wie zorgt er voor mensen die slecht ter been zijn? Mantelzorgers? Vele vrijwilligers doe er alles aan om te zorgen voor leuke uitstapjes en Fietsmaatjes gaan voortdurend op pad. En als je dan nog een beetje kracht hebt om naar de brievenbus te strompelen, is die verplaatst naar een plek verderop. Redde je het nog om met jouw huisvuil naar de containerplek te schuifelen? Ga alvast maar trainen. Als ze op een aantal plekken in Oegstgeest ondergronds afval gaan opslaan, kun je ook met jouw restafval gaan lopen sjouwen. Langer thuis wonen? Doe er dan gelijk maar een robot bij!

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 januari 2018

Windmolens willen we niet, wel willen we de stroom daarvan waarmee we al onze elektrische apparaten kunnen aansturen. We hebben laadpalen voor auto’s, maar die zijn niet zo hoog als een windmolen. Ook hier ruzie omdat er niet voldoende zijn; blijkbaar willen steeds meer mensen elektrisch rijden en niet alleen op de fiets. Met zonnepanelen op je dak zou je genoeg stroom kunnen opwekken om met je auto gratis te kunnen rijden. Voor mensen waar de mogelijkheid voor zonnepanelen ontbreekt, wilden ze op het dak van de Sporthal De Cuyl zonnepanelen plaatsen. Vreemd genoeg blijkt dat dak niet sterk genoeg! Bij de korfbal kon het wel, en ook bij de sporthal De Bloemerd in Leiderdorp waar ze meer dan vierhonderd panelen op het dak hebben. In Oegstgeest is de constructie er niet op berekend. Maar hoe sterk is dat dak dan wel? Iedereen was heel enthousiast over het plan, misschien dat LEOO een slimme draagconstructie kan ontwerpen?

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 januari 2018

Ze bestaan al jaren, slimme meters. Energiebedrijven willen uiteindelijk dat ieder huishouden zo’n meter in de meterkast heeft. Dat betekent dat de zoemende schijven gaan verdwijnen. Op het Internet ontstaan levendige discussies die variëren van meldingen over ernstige stralingsziektes tot spionage van overheden tot hackers die jouw energierekening kunnen opdrijven. Verhalen over missers – vooral die in het buiteland – versterken de geruchten nog eens extra. Wordt tijd voor een goede voorlichting op dit gebied. De enige slimme meters die ik ken, zijn de meters die je loopt. Als je jouw voeten recht neerzet, scheelt dat per stap millimeters tot zelfs centimeters die je verder komt! De moderne smartphones houden jouw stappen bij via een stappenteller. Als je veel wandelt, maak je veel stappen. Je kunt zelf uitrekenen wat je op jaarbasis aan afstand wint. Kijk, dát zijn slimme meters!

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 januari 2018

Het bijhouden van statistieken is een vak apart. Je hebt er speciale bureaus 's voor die vrijwel alles kunnen uitzoeken. Gecertificeerde Mediators hebben uitgezocht hoe het zit met het aantal gescheiden vrouwen en mannen en waar ze wonen. In het rijtje van rijkste gemeenten staat Oegstgeest bovenaan met het hoogste percentage vrouwen. Je zou verwachten dat het voor mannen en vrouwen evenveel moet zijn. Maar wat blijkt, mannen hertrouwen sneller, vooral de mannen die goed verdienen. Vandaar natuurlijk dat het verschil in Oegstgeest zo groot is. Die mannen halen wellicht de vrouwen ergens anders vandaan, waarschijnlijk uit Groningen, Friesland of Brabant, want daar liggen de plaatsen waar meer gescheiden mannen dan vrouwen wonen. Of vrouwen die niet getrouwd zijn geweest, dat kan ook. Kom je iemand tegen met een accent, dan weet je waarschijnlijk genoeg!

Wil van Elk

Oegstgeestig

31 januari 2018

Als het hard regende op de camping, groeven we als gekken geulen rond de tent. Alsof dat hielp. Zorg voor veel groen in de tuin, roepen ze dan. Er zijn delen in Oegstgeest waar behoorlijk veel water blijft staan na flinke buien, zelfs aan de rand van het bos. Groen zat, maar het helpt niet echt. Heel wat grasvelden staan vaak onder water. Er moet een sloot komen, is de eis. Nou, dan heb je nog meer water. Wij hebben een brede sloot voor de deur, maar als het hard regent staat toch echt de brandgang onder water. Zelfs in Warmond werd in 2002 een overloopbassin aangelegd vlakbij het open water. Ondergrondse opvang in tijd van nood. Een speciale riolering voor hemelwaterafvoer scheelt wellicht, maar bij de kolken staan maar al te vaak diepe plassen. Je hebt laagtes nodig waar het water in weg kan, dat is beter dan dat het jouw huis in stroomt. Zorg dus dat je met jouw tuin hoger ligt dan de straat.

Wil van Elk

Oegstgeestig

7 februari 2018

Wat zou het toch leuk zijn als jonge, ondernemende leerlingen jou vroegen om model te staan. Niet alleen met jezelf, maar bijvoorbeeld ook met jouw huis, tuin of auto. Zo van: Leerling automonteur zoekt auto om aan te sleutelen, liefst een met veel storingen. Of: Leerling hovenier zoekt tuin om op te oefenen, gras geen bezwaar. En wat denk je van: Student informatica zoekt beheersoftware om op te oefenen, privacy geen bezwaar. Met een beetje geluk kunnen dan ook mensen met een kleine portemonnee fijn worden geholpen, garantie tot de deur uiteraard. Vaak zijn het echter kappers in opleiding die een hoofd zoeken met veel haar om allerlei fantasieën op los te laten. Of een pedicuremodel gezocht, met minimaal vijf knipbare teennagels en minimaal twee eeltplekken. Het liefst een likdoorn en een kloof. Dus een levende oefenpop met veel gebreken gezocht. Doe mij maar een brouwer die proefkonijnen zoekt!

Wil van Elk

Oegstgeestig

14 februari 2018

Bij een van de grootste boomverzorgingsbedrijven van ons land kwam een iel mannetje solliciteren. Hij stapte tijdens de koffiepauze de keet binnen. De opzichter keek het mannetje geringschattend aan en vroeg hem waar hij op solliciteerde. Op de functie van houthakker, ik heb mijn bijl meegenomen, zei hij en toonde een zilveren bijltje van amper twintig centimeter. Ze lagen dubbel van het lachen. Ze namen hem mee het bos in en kozen een kleine boom voor hem uit. Hak die maar om, lachten ze. Maar voor ze het wisten hakte het mannetje er als een waanzinnige op los en de boom ging binnen een paar seconden om. Stomverbaasd wezen ze op een dikkere boom. Onderuit, schreeuwde het kereltje en rap ging ook die boom om. En snel volgden er nog meer. Diep onder de indruk vroeg de opzichter waar hij dat had geleerd. In Oegstgeest, zei hij trots. Maar daar staan toch geen bomen? Nee, nu niet meer lachte het ventje.

Wil van Elk

Oegstgeestig

21 februari 2018

De Parglirpa1-bacterie die de wortels van de bomen aan de Endegeesterlaan zouden aantasten, maakte veel los in het Wilhelminapark. Jaren na dato gaan de bomen alsnog om. Die bacterie woekert blijkbaar nog steeds in die wijk. Ik ben wel benieuwd of de nieuwe eigenaar het weet. In de loop der jaren zijn er heel wat specialisten bezig geweest met de bomen in Oegstgeest. De een met snoeien en rooien en de ander met planten. Particulier groen is overigens ook een teer punt in de gemeente. Vooral het groen dat overhangt. Om daartegen te vechten leek een moeilijke strijd. Het plan om dat aan te pakken is blijkbaar simpel. Opsporingsambtenaren krijgen in het geheim op MVKV een cursus vliegen met een drone. Kunnen ze van bovenaf vaststellen wat overhangt en zo het precario vaststellen. Nog een dikke maand oefenen en daarna zijn de kosten van de drones en opleidingen snel weer terugverdiend!

Wil van Elk

Oegstgeestig

28 februari 2018

Rijnland vindt het belangrijk dat sloten goed worden onderhouden en controleren ieder jaar met een schouw of dit ook gebeurt. Een soort APK voor sloten. Op de webpagina Onderhoud watergangen leggen ze uit wat er gebeurt als sloten niet worden onderhouden. In de zogenoemde legger oppervlaktewateren staat precies omschreven wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. In stedelijke gebieden zijn de kadastrale eigenaren onderhoudsplichtig. Hoe kan het dan dat het in Oegstgeest-Noord al zo lang mis is. Ja mis. Als het jaarlijks wordt gecontroleerd, dan zijn de eigenaren toch al meerdere keren op hun plichten gewezen? Dus ook de gemeente, of misschien zelfs een verhuurder. In Groningen is het heel normaal dat huiseigenaren hun aangrenzende sloot onderhouden. Hier in Oegstgeest heb ik ze het (nog) nooit zien doen. Ze handhaven blijkbaar niet bij Rijnland. Hebben ze daar ook onderbezetting en achterstanden?

Wil van Elk

Oegstgeestig

7 maart 2018

We schrijven weer eens geschiedenis in Oegstgeest. De in de hoogte geschoten bomen in Haaswijk worden massaal 'teruggesnoeid' tot een halve meter hoogte. Politiek Oegstgeest reageert verontwaardigd en eist dat het stopt in Oegstgeest. Een besluit dat ver gaande consequenties heeft en meerdere projecten frustreert. Voor velen ging dat hun deur voorbij. Zij waren op wintersport of genoten op de IJsbaan Oegstgeest van schaatsen op natuurijs. En dat allemaal in een vorstperiode die de geschiedenis ingaat. Even leek het erop dat het vorstvrij voorbij zou gaan. Het grootste gedeelte van de vrieskou was eind februari, zelfs begin maart vroor het nog. Vrij uniek dus. Nu buigen wij ons over de vraag wanneer de lente begint. De meteorologische winter stopte op de laatste dag van februari, maar de vorst ging nog even door. In de meer dan vier eeuwen schaatshistorie in Oegstgeest wordt het er wel weer bijgeschreven!

Wil van Elk

Oegstgeestig

14 maart 2018

Heel wat jaren geleden ging ik nog vissen. Ergens in het Westland vingen we een heleboel karpertjes. Die hebben we toen uitgezet in de vijver aan de De Ruyterlaan, die met een duiker in verbinding staat met de vijver bij de molen. Wellicht dat velen daarvan zijn uitgegroeid tot de zoetwatervarkens waar iedere sportvisser van droomt. In de hoop dat die steevast werden teruggezet om later in nog groter formaat weer te kunnen vangen. In Poelgeest klagen ze erover dat ze daar of zijn doodgegaan of zijn meegenomen. In de vijver bij de molen zijn pas weer vissen uitgezet, mooi om te zien. Voor onze deur worden bomen gekapt en kan er weer zonlicht in de sloot komen, wellicht dat daar ook ooit weer vis gaat komen. Ondertussen wordt de natuur wakker en gaan de dieren aan gezinsuitbreiding doen. Dus vanaf 15 maart is er weer aanlijnplicht in de duinen voor honden en moeten we op de paden blijven om niets te verstoren.

Wil van Elk

Oegstgeestig

21 maart 2018

Mensen reageren soms heel heftig op veranderingen in hun omgeving. Vol passie en emotie gooien ze alles in de strijd om hun ideaal te behouden. Sommigen gaan daarin heel ver. Maar of dat ook gaat gebeuren als sommige politieke partijen hun zin doordrijven en er vol voor gaan om Oegstgeest in hun raadsperiode over te boeken naar Leiden, gaan we na de verkiezingen meemaken wat dat veroorzaakt aan emoties. We zijn al eerder heel grote stukken grondgebied kwijtgeraakt, maar gelukkig nog niet alles. Uiteraard wil ik als geboren Oegstgeestenaar dat zo houden, al was het maar voor de naam van de column. Maar ook voor vrij parkeren. Stel je voor dat jouw visite een parkeerticket moet kopen om op visite te kunnen komen. De Agenda voor groot Oegstgeest hebben we al, dus als Leiden bij Oegstgeest wil horen dan wel onder de naam Oegst­geest. Succes met stemmen!

Wil van Elk

Oegstgeestig

28 maart 2018

Ze hebben het mij nooit gevraagd, maar er schijnt een onderzoek te zijn geweest waarbij aan iets meer dan zevenhonderd Nederlandse respondenten, zo noemen de onderzoekers dat, vragen zijn gesteld over de zomertijd. Twee van de drie daarvan in Zuid-Holland vinden dat de Zomertijd niet hoeft te worden afgeschaft. Die vinden uiteraard de zomertijd de prettigste tijd van het jaar. Lekker lang licht en heerlijk daarvan genieten. Bij het ingaan van de zomertijd zijn sommigen een beetje vermoeid. Niet zo raar als je net uit je winterslaap komt! Eigenlijk gaat het als vanzelf. Behalve dan bij de ‘gewone’ klokken. Het zijn juist de verborgen klokken die je vergeet. Zoals die in een fototoestel. Ik heb zo het idee dat u nu zegt: O ja, die moet ik ook nog doen! De tijd in de fietscomputer vinden de meesten niet zo boeiend. Vooral omdat ze niet weten hoe ze die moeten instellen. Over een paar maanden geeft die toch weer de juiste tijd aan.

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 april 2018

Men noemden ze ratten, de medewerkers van het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) die het ‘zinkende schip’ verlieten en elders gingen werken. Alleen de BOEG is er nu nog. De echte ratten, die als ongedierte te boek staan, lopen ook rond in Oegstgeest. Vroeger al in het open bad Poelmeer, veelal gelokt door etenswaren die werden achtergelaten. Nu wordt het voeren van eenden aangemerkt als lok voor ratten. Wellicht worden eenden vetgemest door mensen die soms hele broden tegelijk in de sloot werpen. Eenden leven heel wat jaren korter door het eten van brood, zo wordt verteld, en ratten eten de resten van het brood op. Ook bij het winkelcentrum lopen ratten vrolijk rond. Niets tegen te doen, is de reactie op meldingen. Ze zaten ook bij mij in de molen, vertelde de molenaar van de Oudenhofmolen. Maar na de oefening van de brandweer heb ik ze niet meer gezien. Kijk, uitroken helpt!

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 april 2018

Als je nu al zou weten dat er statiegeld wordt gegeven voor ieder blikje, dan zorgde je voor een blikvanger. Zo eentje staat er aan de Haarlemmerstraatweg bij het eind van het Lotte Stam-Beesepad. De voormalige architect heeft ook weefkunst gestudeerd, maar het puntige vangnet zal daar niets mee te maken hebben. Het is de bedoeling dat daar in het voorbijgaan blikjes in worden gegooid. Nu zullen ze naar alle waarschijnlijkheid een nieuw soort blikjes ontwerpen die voor statiegeld in aanmerking komen. Eentje waarvoor je meer moet betalen bij aanschaf van het blikje met inhoud. Dus het verzamelen van de huidige blikjes door het dorp af te struinen zal niets opleveren. Wel een schonere omgeving, dat dan weer wel. Ik ben benieuwd of straks na invoering van het statiegeld er een arme sloeber is die wekelijks het vangnet leegt, en zo iets kan bijverdienen. In de huidige situatie zou die al snel worden aangeslagen voor scheefwonen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 april 2018

Een van de programma’s op televisie waar ik graag naar kijk is Mindfuck van illusionist Victor Mids. Net als Dynamo weet hij steeds te verrassen. Hoewel Victor nooit vertelt hoe hij een truc doet, tilt hij soms een tipje op van de sluier. In een van zijn uitzendingen liet hij zien dat bij mensen hun gedrag wordt beïnvloed door anderen. Hoewel bij de vraag wat is de hoofdstad van Frankrijk de proefpersonen wisten dat dit Parijs is, antwoordden ze toch wat de anderen zeiden: Berlijn. Hij legde uit hoe dat in elkaar steekt. Dit gedrag zie je soms ook in het dagelijkse leven. Een iemand plaatst een zak met plastic afval op de ophaalplek, en velen volgen. Ze weten echt wel dat het om de week is, maar toch neerzetten. En dan zonder te blozen een week lang de zakken laten liggen. Misschien dat als er een de zak weer terughaalt, dat anderen dat ook doen. Of werkt dat maar een kant op?

Wil van Elk

Oegstgeestig

25 april 2018

Van de herfst tot de lente zie je overal handschoenen liggen. Toch best raar dat je dat niet merkt als die van je hand afschiet. Van de week lagen er twee sokken, vlak bij elkaar, op het fietspad. Ook daar vraag ik mij af wat de eigenaar aan het doen was toen ze werden verloren. Van kledingstukken kan ik het nog wel begrijpen. Die worden vaak op de bagagedrager onder de snelbinders gestopt en onderweg verloren. Maar snoepverpakkingen of chipszakjes, leeg, dat is vreemd. Op weg naar huis nog snel even snacks kopen en onderweg opkanen. Zakje, bakje of blikje leeg? Dan plof, zomaar op straat laten vallen, of in de berm. Je ziet het overal liggen, rare gewoonte om dat zomaar op straat te smijten. Als je dan roept dat ze wat verliezen, kijken ze je aan alsof je van een andere planeet komt. Ik vermoed dat ze het niet eens meer in de gaten hebben dat ze de boel vervuilen. O ja, glas op straat. Raar hè?!

Wil van Elk

Oegstgeestig

2 mei 2018

Stel je voor dat Oegstgeest op het lijstje staat om tijdens Koningsdag te worden bezocht door het Koninklijk gezin. Dat zou toch heel bijzonder zijn. ’s Morgens aanschuiven bij het ontbijt met de gedecoreerden. Daarna in optocht naar het gemeentehuis waar de Koning de aubade zelf in ontvangst kan nemen, rechtstreeks en onbevangen. Meezingen en daarna naar de kinderspelen. Misschien een rondje meerijden op een van de rijtuigen bij het ringrijden of meefietsen met de dikkebandenrace of op een bakfiets. Voorlopig moeten we het doen met de burgemeester die dit koninklijke rondje doet. En tussendoor wel een stel kinderen feliciteren die als prinses, koningin en koning zijn verkleed. In steeds meer wijken van Oegstgeest ontstaan er feestelijkheden, dus het rondje wordt steeds uitgebreider. Deze traditie moeten we maar zo houden, tot in lengte van dagen! Straks weer de festiviteiten rond het tijdstip van de bevrijding, ook een mooie traditie.

Wil van Elk

Oegstgeestig

9 mei 2018

‘Eindelijk’ hadden we weer eens mooi en zonnig weer op 5 mei. Voor de bezoekers aan de 5 mei-fair in de De Kempenaerstraat bijzonder fijn. Ook de kindervrijmarkt was hierdoor bijzonder prettig. Alleen heel vroeg in de ochtend koud, maar dat hadden de handeldrijvende jongeren er graag voor over. Waarom doet de Lange Voort nu ook mee?, vroeg een van de ondernemers aan de De Kempenaerstraat zich verwonderd af. Een primeur, want voor het eerst was het daar op 5 mei ook gezellig. Twee winkelcentra die door de vrijmarkt met een soort navelstreng vrolijk en kleurrijk met elkaar waren verbonden. Door de vertraagde bouw op het voormalige ASC-terrein was het daar nu echt voor de laatste keer een waar feest. De organisatie kijkt terug op een fantastische dag. Er bleek die dag iemand geluidsmetingen te hebben gedaan en die persoon vroeg of hij bij een van de ‘buren’ in zijn huis mocht meten. Volgens mij is dat niet gelukt!

Wil van Elk

Oegstgeestig

16 mei 2018

Ik ben schor van het fietsen. Nou ja, van het schreeuwen tijdens het fietsen. Tijdens een ritje naar Scheveningen en terug was er meerdere keren een automobilist die zonder te kijken het fietspad op reed. Gewoon door maar naar een kant te kijken, alsof er van de andere kant niets aan zou kunnen komen. O ja, en dan de rotondes waar je als fietser voorrang hebt. Ja, als ze je zien. Zonder te kijken slaan ze ineens af. Doodsangsten sta je soms uit. Ik hoor het u al zeggen. Klopt, gek word je van die lui, levensgevaarlijk. Maar ook fietsers halen soms rare fratsen uit. Heel knap hoe ze soms met naar beneden gebogen hoofd al kijkende op hun smartphone een nieuw nummer opzoeken om met hun oordopjes naar te kunnen luisteren. Soms zelfs zonder het stuur vast te houden. Overig verkeer? Die zien dat toch wel? Hoe fijn is het dan om heerlijk door de duinen te fietsen. Maar dan wel met mooi weer! En dat hebben we al een paar dagen gehad. Heerlijk!

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 mei 2018

Zelf heb ik hem nog niet ontmoet, maar op Facebook worden de avonturen van Kabouter Sterling smaakvol beschreven en getoond met foto’s. De avontuurlijk en reislustige kabouter is al op veel plaatsen gespot. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je hem ’s morgens bij jou in de voortuin aantreft. Wellicht op bezoek bij een van de tuinkabouters in de tuin. Of, zoals laatst, bij de deur van een hotel. Blijkbaar hoort bij het reizen ook een overnachting. Het kan nog behoorlijk fris zijn in de nacht. In het dorpscafé heb ik hem nog niet gezien. Hij zou zomaar de illustere clown van De Gouwe kunnen gaan bezoeken. Misschien dat hij nog op zoek gaat naar een sportclub om te trainen voor zijn avontuurlijke wandelingen. Uiteraard dan na de zomer. De vele sportclubs zijn nu vooral bezig met de eindstand in de competitie met eventueel een promotie. Een mogelijke degradatie moeten we maar even niet aan denken.

Wil van Elk

Oegstgeestig

30 mei 2018

Op donderdag 24 mei in de woonwijk in Rhijngeest, na de opening van de fietsroute naar Nieuw-Rhijngeest, voelde het alsof ik in het laatste vrije bolwerk in Oegstgeest was. Net als het dorpje van de Galliërs in een bekend stripverhaal, maar dan zonder toverdrank. De wandel- en fietsroute is er niet zonder slag of stoot gekomen, dat voelde ik wel aan. Een paar uur na de opening waren er al meer dan zestig fietsers voorbijgekomen in de doorgaans rustige straat. Sommigen reden bij de Dirck van Swietenlaan rechtdoor, maar konden even later niet verder en moesten terug. Je moet namelijk meteen de straat in rijden. Voetgangers kunnen dan vijftig meter verderop links het Bos van Rhijngeest in. Fietsers - 'brommen' mag niet - moeten bij de Endegeesterstraatweg een onlogische oversteek maken. De meesten zullen schuin oversteken voor een aansluiting op het fietspad. Dat komt ongetwijfeld goed!

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 juni 2018

Er worden de meest vreemde onderzoeken gehouden. Zo blijkt dat ze hebben ontdekt dat Zuid-Hollanders de meerderheid hebben bij de concert-fans van de Toppers. Waarschijnlijk daaronder ook Oegstgeestenaren die naar de optredens gaan. Het thema van dit jaar is ‘Pretty in Pink: The Circus Edition’. Blijkbaar is het een verkleedfeestje, want bezoekers worden aangespoord om hun mooiste roze outfit aan te trekken. Wel hebben veel mannen moeite met het huidige thema, en dat is niet zo vreemd lijkt mij. Zie je ze gaan in het roze, dan zijn het concertgangers en hoef je er niets achter te zoeken. Onder de thuisblijvers zitten meer tobbers dan toppers. Ze tobben met het bomen- en groenbeleid, of met de keuze van nieuwe wethouders. Er zijn er zelfs al die zich nu al druk maken over de kleur van Zwarte Pieten. Gelukkig hoeven die (nog) niet in het roze!

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 juni 2018

Ik was zeven jaar oud toen de laatste tram tot aan de Dorpsstraat reed. Ik denk nog wel eens terug aan de verhalen van mijn vader over de tijd dat hij wagenvoerder was. Ja, zo heette dat als je een tram bestuurde. Verwarming zat er niet in en roken mocht niet, dus het personeel pruimde vaak. Mijn vaders vader deed dat nog lang daarna. Nu hebben ze bedacht om een replica van de blauwe tram te bouwen. Dat wordt ongetwijfeld exact nagebouwd. Ik hoop alleen voor in het museum. Het is in schril contrast met deze tijd waarin ze voertuigen bouwen, hoewel ook weer elektrisch, met allerlei technische snufjes zoals navigatie; ze rijden zelfs al zonder chauffeur. Die kun je niet overvallen, en ze kunnen ook niet in slaap vallen of in de stress raken omdat ze te veel oponthoud hebben. Roken doen ze dan ook niet, laat staan pruimen. Een groet bij het in- en uitstappen wordt dan gedaan met een hartelijk computerstem.

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 juni 2018

Met kleuren kun je de aandacht trekken, in de natuur een heel gewone zaak. Zo had mijn vader kanaries die hij opfokte met worteltjes in het voer. Prachtig oranje waren ze, en sommigen ook nog handtam omdat ze met de hand werden gevoerd. De kopers kwamen er later achter dat het gewoon gele kanaries waren. Hij heeft daar nooit patent op aangevraagd, wellicht omdat hij het niet zelf had verzonnen. Er is ook nooit een rechtszaak geweest over fraude of bedrog. Van de week las ik in de krant een stukje over schoenen met rode zolen dat daar een alleenrecht op zit. Dus je mag geen rode zolen maken onder jouw schoenen. Namaken is uit den boze. Ik moest denken aan het gedoe met een rood winkelpand waarmee Oegstgeest in het nieuws kwam. Lijkt mij dat de dames in de De Kempenaerstraat ook maar de rode gevel moeten claimen. Voordat je het weet maken anderen het na. Alhoewel, het was eenmalig. Dat staat erboven!

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 juni 2018

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en schoolresultaten zeggen ook niets over de toekomst. Bij nieuwbouwwijken komen ze er soms achter dat er eigenlijk ook een school moet worden gebouwd en ruimte voor wijkactiviteiten. Oeps, is daar geen ruimte voor gepland? Dan maar een stukje openbare ruimte opofferen. Niet te groot bouwen, want leerlingen zijn er nog niet. Als het dan gaat lopen, moeten ze bijna sluiten omdat het vereiste aantal leerlingen niet wordt gehaald. Sjonge jonge, gek hè?! Een paar jaar verder moet de school uitbreiden omdat een leerlingengolf dit vereist. Later neemt het aantal leerlingen weer af en moet er worden gesloopt. Je zou ruimdenkend een grotere school kunnen bouwen met flexibele indeling, zodat er ook ruimte is voor verenigingen en dergelijken. De kosten verdien je wel weer terug. Dan is er altijd ruimte voor verenigingswerk. Een Groot Proffijt dus!

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 juli 2018

Ik kreeg een filmpje toegestuurd van een soort Poets-programma waarbij mensen in de maling worden genomen. Ze spraken mannen aan met de vraag of ze een sexy meid wilden zoenen op de mond. Daarna gaven ze een hand en vertelden hoe ze heten. Het 'meisje' antwoordde dan met een zware mannenstem hoe hij heette. Dat was wel even schrikken. Daar moest ik aan denken toen ze op 30 juni in Zoeterwoude op de Rijneke Boulevard kussengevechten gingen houden; een heus kampioenschap! Ik dacht dat het ging om wie het lekkerst en het langst kan zoenen! Helaas, deelnemers moesten elkaar van de balk meppen met een kussen, het Zuid Hollands kampioenschap kussengevechten, de Rijneke Open. Misschien dat Dorpsmarketing, of de Oranjevereniging in navolging op de voorrondes van het NK-knikkeren, het ook in Oegstgeest kan organiseren met attributen van de gymnastiekvereniging. Het meppen dan, niet het zoenen!

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 juli 2018

‘Ze’ willen in Oegstgeest een knarrenhof bouwen. Misschien dat het lukt in eerste aanleg. Maar daarna krijg je ongetwijfeld hetzelfde als bij Hofwijck, Lavendelhof, Boerhaaveplein en wie weet hoeveel aanleunwoningen nog meer, dat de leeftijdsgrens omlaaggaat om de woningen vol te krijgen. Maar als de huurprijs hoger is dan de huidige woning, en de beoogde woning zelf is aanmerkelijk kleiner, dan zullen velen liever niet verhuizen. En we hebben al zoveel leuke woningen waarvoor velen niet aanmerking komen omdat ze teveel verdienen, of te weinig. Onlangs hoorde ik van woningen in Haaswijk waar de voortuintjes niet van de bewoners zijn. Iets met een foutje bij het registreren. Ze kunnen het kopen voor veel geld. En dat laatste komt wellicht omdat er niets meer wordt verdiend aan de precariorechten omdat die zijn afgeschaft. Onderhoudskosten zijn voor rekening van de bewoners zelf dus dat is ook de reden niet.

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 juli 2018

Het zou volgende week zomaar heel erg heet kunnen worden. Hier aan de kust valt het ongetwijfeld mee, maar dat het heet wordt schijnen ze berekend te hebben. Dat wordt verkoeling zoeken dus, en niet alleen in de koelkast. Dat nou net met dit mooie weer de Klinkenbergerplassen een metamorfose hebben ondergaan. In het gras staan bordjes dat het pas is ingezaaid en dat je het niet mag betreden. Met de droogte zal het moeilijk aanslaan, maar dat komt ongetwijfeld goed. Het publiek loopt er toch wel gewoon over, ondanks de bordjes. Gewoon lopen en stoelen uitklappen en zitten, heerlijk genieten van het mooie weer. Hoe kom je anders bij het verkoelende water? Omlopen en naar de overkant zwemmen? Ook de borden dat het geen zwemlocatie is werden jarenlang genegeerd. Het is nou eenmaal dé plek om te gaan zwemmen. Misschien alsnog een lijn spannen met drijvers om aan te geven waar het gevaarlijk diep begint te worden?!

Wil van Elk

Oegstgeestig

25 juli 2018

Een groot podium met daar voor duizenden mensen die meezingen, meedeinen, met lichtjes zwaaien en genieten van wereldse muziek. Simon & Garfunkel die besluiten om nog een keer op te treden. In Oegstgeest. In Park Landskroon. Hoe mooi zou dat zijn. Mag voor mij ook de Golden Earring zijn. Wereldse artiesten die Oegstgeest op zijn kop zetten. Hoe mooi zou dat zijn. Een televisie-uitzending die het over de hele wereld laat weten: Daar had je bij moeten zijn. In Oegstgeest! Als straks Nieuw Rhijngeest af is, dan zal het ongetwijfeld een moeilijke klus zijn om het park te benutten als een prima plek voor een festival, zo Puur als het maar kan zijn. Of Neighbours die hun opwachting maken, of El Cid. Laten we het zo houden dat het mogelijk blijft, gewoon omdat het kan. En natuurlijk de Klinkenbergerplassen. Ook zo’n mooie plek daarvoor. Er is nog zoveel nieuw talent dat een podium nodig heeft. Laat ze maar optreden!

Wil van Elk

Oegstgeestig

1 augustus 2018

Er zijn in Warmond meerdere keren per jaar evenementen waarbij historische zeilende bedrijfsvaartuigen Warmond aandoen. De Gouden Gaffel, Westlandse Zeildagen, Turfrace en ook de Strontrace vanuit Friesland heeft in de Leede haar keerpunt bij het Park Groot Leerust. En dan hebben ze daar ook nog de Schippertjesdagen tijdens het Monumentenweekend. Vorige week kwam daar ook nog eens Sail Warmond bij met meer dan tachtig historische vaartuigen in Warmond die in optocht langs Koudenhoorn voeren en de brug openging. De helft van de brug ging echter niet meer naar beneden door een elektrische storing. Heel vervelende voor de kijkers op het eiland want die konden niet meer terug. Een toeschouwer kon niet meer wachten en besloot om terug te zwemmen. Er werd na afloop van de varende optocht een rondvaartboot ingezet en toen die weer vol met mensen afmeerde bij de haven, sloot ook de brug weer. Wat een timing!

Wil van Elk

Oegstgeestig

8 augustus 2018

Mensen die met het weer bezig zijn, hebben meestal iets bijzonders, en dan bedoel ik niet zij die alleen maar mopperen over het weer. Soms hebben 'weermensen' een raar accent, of een raar stemmetje. Maar ja, dat hebben wel meer mensen in radio- of televisie-uitzendingen. Daar word je blijkbaar op geselecteerd. Maar bij het weer is het net even anders. Ze zijn vaak in de wolken, of kondigen de meest rare weerstypen aan op soms heel bijzondere manier. Tegenwoordig gebruiken ze zelfs fotoshows om te laten zien hoe het op sommige plaatsen in Nederland was op de dag van de uitzending. Onlangs las ik zelfs over weersvoorspellingen en dat het de komende weken heel warm zou worden. Dat waren volgens mij verwachtingen, en die kwamen uit. Maar voorspellingen? Ik wou dat ik dat kon, dan zou ik heel rijk kunnen worden. Tenminste, dat zou ik dan verwachten. Toch kun je met mooie nachten helder zien, dat dan weer wel.

Wil van Elk

Oegstgeestig

15 augustus 2018

Nog steeds worden kandidaten voor de dienstplicht vanuit de databanken van de gemeenten doorgegeven. Ze worden alleen niet meer opgeroepen. In 1974 kwam ik bij de Marine als Machinist Zee Milicien. Achthonderd gulden minder salaris en na drie weken gelijk drie weken vakantie. Wat kom je doen?, zei mijn vader verbaasd; hij verwachtte mij pas na zes weken. Voormalige Oegstgeestenaar, en oud-defensiemedewerker Hans Oudendorp schreef het boekje ‘Dienstplicht zo gek nog niet’. Met die titel slaat hij de spijker op zijn kop, wat mij betreft. Van de eerste keuringsdag tot aan de laatste dag van uit-rouleren heb ik een fijne diensttijd gehad. Jaarlijks ontmoet ik oud-machinisten tijdens een reünie. Hoewel ik slechts negentien maanden heb gediend, ken ik er best veel. Ze hebben veelal hetzelfde meegemaakt, ieder op zijn eigen manier. De verhalen zijn om van te smullen. Alleen maar leuk, ik doe daar graag aan mee!

Wil van Elk

Oegstgeestig

22 augustus 2018

Het is weer augustus, van oudsher de oogstmaand genoemd. Niet alleen mensen zijn dan aan het oogsten. Ook wespen gaan massaal op zoek naar zoetigheid. Vorige week donderdag ondervonden dat de nieuwbakken studenten die in het Park Landskroon hun El Cid-feestje hielden. De wespen vierden daar blijkbaar ook feest. Je kon aan de wild om zich heen slaande studenten zien waar ze waren. Probeer maar eens rustig te blijven als ze om je heen zoemen. Twee weken geleden kropen er twee tegelijk in mijn overhemd en besloten op hetzelfde moment te steken, een links in mijn zij en een rechts. Twee weken later zijn er nog steeds rode plekken te zien. Hoewel een plaag, schijnen ze wel heel nuttig te zijn. Maar toch worden er allerlei tips gegeven om ze weg te jagen. Gemalen koffie verbranden en laten smeulen schijnt te helpen en de wespen natspuiten want dan denken ze dat het regent en gaan ze snel naar hun nest.

Wil van Elk

Oegstgeestig

29 augustus 2018

Consequent gaan ze iedere dinsdagmiddag jeu de boule spelen. Niet zo georganiseerd als in Buitenlust waar ieder jaar een toernooi wordt gehouden. Maar wel trouw iedere dinsdagmiddag. De baan wordt goed gebruikt in Oegstgeest-Noord. En als ik dan door Oegstgeest fiets, en zie dat er een stukje grond wordt bewerkt nadat struiken zijn verwijderd, denk ik dat daar ook een baan wordt aangelegd. Zoals naast de Haeswijkflat en op het Sportpark De Voscuyl. De laatste is best groot, maar dat wordt een tennisbaan. Want tennissen doen ze daar ook. Bij het voormalige clubhuis van UDO, waar de golfclub naartoe verhuist, willen ze ook een baantje aanleggen. De vrijwilligers hebben heel veel werk verricht om een nieuwe golfbaan van negen holes aan te leggen en verdienen het dat er een sponsor zorgt dat het baantje er komt. Zo’n baan geeft namelijk heel veel gezelligheid, iets dat ze daar overigens al ruim hebben.

Wil van Elk

Oegstgeestig

5 september 2018

Rijks ken ik als marineman die directeur was van het Marine Elektronisch Bedrijf (MEB) toen ik daar werkte. Zijn zoon Henk Rijks heeft een boek geschreven over Oegstgeest met als titel ‘De Overblijfvader’. Na de presentatie hiervan bij de boekhandel werd er wekenlang over gesproken. In het spraakmakende boekje neemt hij blijkbaar de Oegstgeester vrouwen op de hak door ze als roddelende witte wijn drinkende vrouwtjes te omschrijven. Een paar Oegstgeester vrouwen daagde hem uit om naar Oegstgeest te komen om hem te laten zien dat hij het mis heeft. Hij nam de uitdaging aan en komt naar ‘De Gouwe’, het café dat hij ‘De Zilverling’ noemt in het boek. Iedereen die tijdens de vrijmibo op vrijdag 14 september het boek meeneemt, eventueel om te laten signeren, krijgt van hem een glas witte wijn. Heel sportief, maar misschien probeert hij alsnog zijn gelijk te krijgen? Ik ben zeer benieuwd.

Wil van Elk

Oegstgeestig

12 september 2018

Het Open Monumentenweekend is altijd dé gelegenheid om markante plekken te kunnen bezoeken en bijzondere werken te bekijken. In Oegstgeest doen we daar enthousiast aan mee onder de noemer Osgerweekend. Daarbij is er dit jaar ook een fietsroute bij die voert langs bijzondere panden. Het landelijke thema was dit jaar Europa. Zaterdag was ik even in de Groene Kerk waar een pianist voor een klein publiek zijn pianospel ten gehore gaf. Hij zat achterin de kerk, achter een levensgroot doek met een fragment van het schilderwerk Novembermiddag van Jan Toorop. Een pointillistisch vergezicht met zicht op de Groene Kerk, zo’n 130 jaar geleden gemaakt. Logisch om een afdruk op doek te printen en op te hangen in de kerk. Jammer dat om een of andere reden de kerk er net niet opstond. Komt vaker voor bij afdrukken van foto’s op een andere formaatverhouding. Je moet dan altijd opletten dat niet het hoofdonderwerp wegvalt!

Wil van Elk

Oegstgeestig

19 september 2018

Niet voor het eerst loopt er een vos rond in Oegstgeest. Wellicht dat daardoor elders in het dorp een haan verschrikt is opgedoken. Ooit liep er een wallaby los en moest het personeel van de Dierenambulance het dier vangen. Dergelijke acties vallen wettelijk onder de verantwoording van gemeentes. Altijd verwarrend welke instantie je moet bellen voor loslopende of dode dieren. Het makkelijkste is dat de gemeentes hiervoor betalen, wel zo eerlijk. Nu zijn het vele vrijwilligers die jaarlijks geld inzamelen om te laten sponsoren. Maar ja, welke instanties kloppen niet aan bij de gemeente? Zelfs voor de bouw van een ijshal worden ze aangesproken, en terecht. Meebetalen is makkelijker dan zelf een ijsbaan bouwen. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn. In Warmond voert de ijsclub daar actie voor en verkopen loten. De leden moeten nu naar drie verschillende banen en hopen binnenkort in Leiden terecht te kunnen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

26 september 2018

Ergens in juli waarschuwde Veilig Verkeer Nederland (VVN) voor rijden onder invloed. Dat ze dat nog moeten uitleggen, dat lijkt toch overbodig? Maar nee, het ging over vermoeidheid met het oog op de autoritten tijdens vakanties. Wat blijkt, een nacht zonder slaap staat gelijk aan de invloed van een promille alcohol in je bloed. Dat is twee keer de wettelijke limiet voor ervaren bestuurders en ruim vijf keer voor beginnende bestuurders. Je reageert niet meer accuraat en je houdt niet meer zo goed koers. (Ik dacht dat de meeste slingerende auto’s kwam door het kijken op de schermpjes van mobiele telefoons.) Slaperige bestuurders kijken ook vaak minder in de spiegels. Zomaar drie tot acht keer meer kans op een verkeersongeval met letsel, aldus VVN. Je kunt als je wordt aangehouden altijd nog zeggen dat je niet hebt gedronken, maar gewoon vermoeid bent. Ik denk dat de test wel anders zal aanmerken. Als je mazzel hebt, ben je inderdaad vermoeid en hopelijk zonder brokken.

Wil van Elk

Oegstgeestig

3 oktober 2018

Heb je zin om mee te varen?, vroeg een vriend op zondagmiddag. Ik had die ochtend een lekker stuk gefietst op de racefiets en had daar wel zin in, even rustig aan. Al jaren lees ik de reclame die ze maken over wonen in Oegstgeest aan de Rijn met de nadruk op een bootje voor de deur waarmee je zo naar Leiden kunt varen. En zondagmiddag maakte ik dat aan den lijve mee. Ik kwam op plekken waar ik nog nooit was geweest, althans, op het water. En inderdaad vaar je zo naar Katwijk, en via het Oegstgeesterkanaal en de Haarlemmertrekvaart naar Leiden. Langs het nieuwe sportpark van ASC, langs Kasteel Oud-Poelgeest en voordat je het weet word je welkom geheten in de stad waar ze de kermis aan het opbouwen zijn voor Leidens Ontzet. Je moet wel even opletten hoe je moet varen om weer richting de Oude Rijn te komen. En binnen korte tijd voeren we Oegstgeest aan de Rijn weer binnen waar naast gewone wegen ook waterwegen zijn.

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 oktober 2018

Toen ik in mijn jeugd Jan Lubbe mocht helpen bij de groenteafdeling van De Gruyter, vond ik ‘groenteboer’ een erebaantje. Het is ietsje meer mevrouw, zei ik bij het overhandigen van een papieren zak met een pondje sperziebonen dat ik in een routinegebaar uit de groentekist had gepakt. Nee, zei ze resoluut. Ik vroeg om een pond! Ik haalde er een paar boontjes uit en gaf de zak weer terug aan haar. Dan moet u wel de prijs aanpassen zei ze. Nee hoor, zei ik. Het waren iets meer boontjes, gratis. Ze kon het duidelijk niet waarderen! Op maandag liep ik in een andere supermarkt op hetzelfde winkelcentrum, 48 jaar later. De papieren zakken zijn vervagen door plasticzakken. Maar de rest op de groenteafdeling is vrijwel eender. Alleen moet je het zelf pakken en wegen. De rest van de supermarkt is een doolhof waar ik absoluut de weg niet weet. Wel goed voor het aantal stappen in mijn bewegingsapp op mijn mobieltje.

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 oktober 2018

Zondag dacht ik terug aan twintig jaar geleden toen we heel erg blij waren dat we aan het eind van het kampeerseizoen de vouwwagen konden inklappen. De nachten waren eind september best al koud. Hoe vreemd is het dan om zondagmiddag op 14 oktober in het bos te banjeren in korte broek, gewapend met een fototoestel op zoek naar paddenstoelen. Dat kon twintig jaar geleden ook wel, maar dan zouden jouw knieën blauw zien van de kou. Nu was het tot aan het begin van de avond nog heerlijk toeven buiten. Best raar om te zien dat ondanks de hoge temperaturen de bomen gewoon stug doorgaan met het afschudden van hun bladeren. De laatste restjes worden ongetwijfeld weggeblazen door herfststormen, al dan niet met stam en al. Voorlopig nog maar even niet de korte broek opbergen en genieten van de hoge temperaturen. Nieuwe songtekst: "O, dan had je eens in oktober moeten komen. Toen liepen we nog volop in korte broek…"

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 oktober 2018

Wat een leuke avond in het gemeentehuis tijdens de nieuwe bewonersavond. Je ontmoet allerlei verenigingsmensen, uiteraard nieuwe bewoners, je hoort wat de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris in hun portefeuille hebben. Daar bedoelen ze uiteraard niet hun zakgeld mee, maar waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Een mooie gelegenheid voor sommige mensen om bijvoorbeeld te vragen wanneer de Terweeweg wordt opgeknapt. Ze wonen hier pas, maar dat het een behoorlijk slecht wegdek is, dat hadden ze heel snel door. Een busstation in Poelgeest wordt door hen ook al gemist. Het verwerken van het toekomstige verkeer van de nieuwe flats daar is ook een pittige uitdaging. Ook leuk om te horen dat zelfstandigheid de komende vier jaar niet ter discussie staat. Uit de geschiedenis leerden ze dat Oegstgeest een bollendorp was en waarom het Groene Kerkje nog steeds zo wordt genoemd. Ook vernamen ze dat Leiden en Rijnsburg aardig wat grondgebied hebben ingepikt. Konden ze meteen de sfeer proeven!

31 oktober 2018

Een halve eeuw geleden, toen het Rijnsburgse Bloemencorso ook door Oegstgeest reed, waren er veel deelnemers van horlogemerken. De laatste auto reed met het bord: Pontiac tijd, juiste tijd. Hoe anders is het nu met de mobiele telefoons waar je ook op kan zien hoe laat het is. Velen hebben allang geen horloge meer om hun pols. Tijdens een wandeling rond Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, viel mij de zonnewijzer op die de kasteelmuur siert. Twaalf uur, gaf de schaduw aan. Het was echter een uur eerder. Zo’n zonnewijzer is zoals hij is en geeft steevast de tijd aan volgens de stand van de zon. Vroeger was dat nou eenmaal normaal en bestond het fenomeen zomertijd niet. Als ze de zomertijd willen afschaffen, en weer hetzelfde tijdschema het gehele jaar door gaan gebruiken, dan is het te hopen dat het wordt zoals jaren geleden. Bij een verkeerde keuze kunnen alle historische zonnewijzers de vuilnisbak in.

Wil van Elk

Oegstgeestig

7 november 2018

In steden zie je nog smalle straatjes die tussen de huizen door de stadsdelen met elkaar verbinden. Ook in Oegstgeest getuigen nog de Dorpsstraat en Duinzichtstraat van de kleine hoeveelheid ruimte die men dacht nodig te hebben. In de tijd van de trams zag je dit indrukwekkende vervoersmiddel zich door de smalle straten heen wurmen. Zestig jaar geleden werden de straten een klein beetje ruimer ingericht en konden de kinderen naar hartenlust buiten spelen. Stoepranden kon je toen volop en je kon zelfs op straat voetballen. In ontzettend rap tempo kwamen er steeds meer auto’s en tegenwoordig moet je goed zoeken voor een plekkie om die te kunnen parkeren. Vooral bij Sportpark de Voscuyl is het dringen. Zelfs voor het stallen van fietsen is er te weinig ruimte. Een parkeergarage dan maar? Ondergronds? Meerdere lagen? Met daarbovenop een paar woonlagen om het project te kunnen bekostigen? Ik verwacht dat de lokale sporters en toeschouwers steeds minder vaak met de auto komen, een fiets kunnen ze altijd wel ergens plaatsen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

14 november 2018

Daar hadden we vroeger een mannetje voor, die regelde alles! Als ik wat nodig had, dan ging ik naar hem toe en dan regelde hij het voor me. Dat hoor je best vaak, vooral in grote organisaties waarbij alles over diverse schijven loopt en het moet worden afgedekt met goedgekeurde formulieren. Dat alles tegenwoordig langer duurt, komt daardoor. Eigenlijk zou het door de automatisering sneller moeten gaan, maar dat is helaas niet zo. Bij het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) had je een zogenoemde Kasbaas. Dat was een soort Dullaert, of Malle Pietje, die van alles in voorraad had. Boutjes, moertjes, schroefjes, ringetjes. Wij noemden dat een grijpvoorraad. De naam zegt het al, zo pakken zonder onnodige aanvraagformulieren. Nu gaat het een stuk moeilijker. Is die lamp nog niet vervangen? O, een aanbesteding. Zal ik het anders zelf even doen? Bij jij gek! Dan loopt alles in de soep. Blijf maar lekker in het donker zitten! Leve de automatisering.

Wil van Elk

Oegstgeestig

21 november 2018

Jarenlang fiets ik door het gebied tegenover Buitenlust. Er wordt volop gebouwd en dat is voer voor de Facebook-pagina Oegstgeest in Beeld. Inmiddels al rond de duizend foto’s in het album Nieuw Rhijngeest dat wellicht moet worden opgesplitst en uitgedund. Op een dag fietste ik richting het Valkenburgse Pontje en tot mijn verbazing bouwt Oegstgeest daar ook een aantal woningen. Blijkt een dakpannenthema te zijn in de toekenning van straatnamen in het bestemmingsplan Kamphuizerpolder-Buitenlust waarin ook ‘Buitenplaats Rijnweide en haven’ met woningbouw rond de brede school Het Dok en ‘Tuin van Oegstgeest’. Was mij niet opgevallen in de gemeenteberichten waar doorgaans ‘gewone’ straatnamen als Vliegend Hert staan. Hoewel er straks een nieuw verbinding met Valkenburg komt, een heel fraaie brug, blijft het pontveer in gebruik. De vroegere en historische pont met trekkabel kan ik mij nog goed herinneren. Vaak overgevaren vanuit In Het Wapen van Valkenburg met een warme zak vol heerlijke patat onder mijn jas.

Wil van Elk

Oegstgeestig

28 november 2018

Op heel oude foto’s zie je al opstoppingen in het verkeer. Files zijn er al heel lang. Alleen zijn ze nu veel langer. Ik werkte bij een bedrijf dat er een sport van maakt om alles op een grote hoop te vegen. Geen versnippering meer op meerdere plaatsen in het land, maar alles naar een locatie. En er zijn meer bedrijven die dat doen. Met als gevolg meer files en meer vollere treinen. Daar gaan ze er binnenkort meer van inzetten. Ook alles centraal inkopen, want dat is goedkoper. Geen voorraad? Nee, hele partij afgekeurd. En nu? Ja, wachten. Net als in de file, of op de volgende trein. Of tot het licht op groen springt. Maar dat begint al op de hoek. Vrijwel nooit meer gewoon rustig doorrijden. Binnenkort een robot achter de balie. Die hoeft niet naar huis en blijft na einde werktijd gewoon staan. Als de batterijen netjes worden opgeladen staat die er de volgende gewoon weer. Nu maar hopen dat de spellingcontrole werkt, anders blijft hij hangen in het Chinees of zo.

Wil van Elk

Oegstgeestig

5 december 2018

Het alarm op de eerste maandag van de maand is een prachtige herinnering voor de maandelijkse oud-papieractie. De leden van de voetbalvereniging FC Oegstgeest halen dan oud-papier op in Oegstgeest. Dat hebben ze overgenomen van UDO die dat voorheen deed. De Fusie Club Oegstgeest is ontstaan door een fusie tussen die club en de Voetbal Vereniging Oegstgeest. Het schrikeffect van het alarm is nu groter dan ooit. Ineens ging mijn mobiele telefoon tekeer als een bezetene. En vrijwel direct erachteraan het alarm aan de overkant uit de mast met die loeiharde sirene. Je zou op dat moment in een ruimte zijn met een heleboel andere mensen. Dan moet dat oorverdovend zijn geweest. Of in een ruimte waar het heel stil is, om bijvoorbeeld een baby niet wakker te maken. Nou, dan is die gelijk wakker! Of dat in een lunchroom de bediening van schrik het dienblad laat vallen op het moment dat je net een slok koffie wil nemen. Ik hoop dat het allemaal meevalt!

Wil van Elk

Oegstgeestig

12 december 2018

Als je wat ouder wordt dan wil je liever niet meer trappen op- en aflopen. Soms kan dat door lichamelijke ongemakken ook niet meer. Een appartement is dan voor enkele gelukkigen een mooie optie. Het liefst eentje op de begane grond. Liften gaan namelijk wel eens kapot, zoals bij De Prof. Van Eysingastee aan het Oegstgeesterkanaal waar voor zeer lange tijd de lift buiten gebruik is. Als je geluk hebt ben je binnenshuis, anders wordt het nog een uitdaging om weer thuis te komen. Met een beetje geluk komt de vereniging van eigenaars snel tot een besluit voor vervanging, maar zo te horen duurt het nog wel een paar maanden. Snackbar ’t Haasje bezorgt in ieder geval bij mensen thuis, net als sommige supermarkten. Vrienden, familie en kennissen die moeilijk ter been zijn zullen voorlopig niet op visite komen. Helaas zijn sommigen om een luchtje te scheppen aangewezen op het balkon. Vrijwilligers om te helpen misschien?

Wil van Elk

Oegstgeestig

19 december 2018

Er is een brandje geweest in de lift van de Prof. Van Eysingastee, vandaar dat die moet worden vervangen. De brand was reden genoeg om een rampenoefening te houden. De vereniging van eigenaars heeft direct voor vervanging van de lift besloten. Alleen moeten ze even geduld hebben voordat het kan worden uitgevoerd. Ondertussen wordt begonnen met het verwijderen van de oude lift. Gelukkig was het niet zo dramatisch dat de bewoners hun appartement niet meer uitkomen. Het mooie van de bewoners van de Prof. Van Eysingastee is dat zij voor het project ‘ken uw buren’ allang zo ver zijn dat zij elkaar helpen waar het kan. Boodschappen naar boven dragen is dus geen enkel probleem, ze krijgen daarbij afdoende hulp van medebewoners. Een van hen had een rollator over en die staat beneden klaar voor degene die dat nodig heeft. Geen gedoe daarmee op de trap dus. Mijn oproep voor vrijwilligers om te helpen kan de prullenbak in!

Wil van Elk


Terug naar begin van deze pagina.
Terug naar hoofdpagina.