Oegstgeestigheid

Oegstgeestig

3 januari 2019

Iemand in de straat maakt een fout en zet in de verkeerde week een zak met plasticafval op de vuilophaalplek en velen volgen. Vervolgens blijven de zakken een week lang liggen, tot ergernis van toekijkende buren. De gewoonte om een keer in de twee weken, op de dag voordat de bruine bak wordt geleegd, plastic (gescheiden) aan te bieden is blijkbaar nooit echt een gewoonte geworden. Op www.oegstgeest.nl staat onder het menu-item Afval informatie, bij Afvalkalender wat en wanneer in welke wijk wordt opgehaald, voor het gehele jaar 2019, dus ook de Inzameldata plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Dat moet je dan wel voor 7.30 uur doen! Zelfs de Inzameling van oud-papier door FC Oegstgeest en de Inzameling gebruikte kleding door Sympany staan daar vermeld. Een goed voornemen lijkt mij om te proberen dat schema te volgen en geen plastic meer te laten verwaaien en daardoor de boel te vervuilen!

Wil van Elk

Oegstgeestig

9 januari 2019

Mooie fiets heb jij, zei iemand. Een ander dacht dat die elektrisch was omdat ik stevig doortrapte. Drie jaar geleden alweer gekocht in Oegstgeest. Een damesfiets, en dat is best handig met op- en afstappen. In het begin zwaaide ik nog wel eens mijn been over het zadel, dat was ik zo gewend. Verder geen poespas, dus zonder versnellingen en met terugtraprem. Ik zag de fietsenmaker bij de achteringang van zijn fietswinkel en besloot hem gelukkig nieuwjaar te wensen. Heel aardig van hem om meteen de voorlamp vast te zetten want die knikte hem vriendelijk toe omdat die los zat. Zelfs naar de gemeentewerf ga ik als het kan op de fiets. Dat was overigens een slimme zet want er stond een heel lange file van auto’s vol met oude zooi. Blijkbaar waren er meer mensen die tijdens de kerstvakantie opruiming hielden in huis. Bij het uitwisselen van de nieuwjaarswensen klonk het: Het is al twee weken zo druk. Lijkt wel een uitverkoop.

Wil van Elk

Oegstgeestig

16 januari 2019

Je kunt beter zingen dan bingen. Misschien wordt binge wel het woord van 2019. Het staat voor zwelgpartijen en dan vooral met alcohol. Ergens in de vorige eeuw zag ik wekelijks groepjes jongeren per bus naar Noordwijk vertrekken om het op een zuipen te zetten. Want zo mag je het uitgaan best wel noemen. Maar al te vaak kwamen zij midden in de nacht laveloos terug naar Oegstgeest. Ineens popt het woord binge op. Maar de verschijnselen zijn hetzelfde. Alcohol is meestal het middelpunt van de braspartijen waaraan vooral jongeren zich uitleven. Met soms bijna uit het leven stappende verschijnselen. De resten van hun samenzijn liggen meestal op straat. Vooral glas, want als ze laveloos zijn laten ze na het lallen en brallen maar al te makkelijk de flesjes vallen. De huidige generatie praat wellicht later tegen hun kleinkinderen erover: “Wij gingen niet zinge, wij gingen binge. Als we niet in parken rondhinge”.

Wil van Elk

Oegstgeestig

23 januari 2019

Een beter bereikbaar Zuid-Holland voor mensen met een beperking. De provincie wil zelf ook de beste daarin zijn. GroenLinks en CDA willen daarom dat het Openbaar Vervoer in Zuid-Holland toegankelijk is voor iedereen en dat mensen in een rolstoel zonder problemen samen kunnen reizen. Een mooi streven. Trottoirs die bij de bushaltes zijn verhoogd moeten het inrijden met een rolstoel makkelijker maken. Wellicht zelfs dat mensen met een scootmobiel dat zouden moeten kunnen. Ik ben al een tijdje niet meer met het openbaar vervoer op pad geweest, maar zo een treinwagon inrijden lijkt mij nog steeds niet te kunnen. Vooraf dus melden dat je eraan komt met je rolstoel zodat ze je ermee kunnen helpen. Op de vraag wat de ervaringen zijn, kreeg ik als antwoord: Ik heb de ervaring dat ik vanuit huis nog niet met zekerheid weet of ik waar dan ook bij aankomst ook weer het ov uit kan als ik hier in Oegstgeest instap. Dus wij gokken er nog niet op en gebruiken tot nu toe altijd de auto!

Wil van Elk

Oegstgeestig

30 januari 2019

Zelfs nu het volop winter is, ook al zitten er ooievaars op het nest op het Landje van Bremmer aan de Leidsestraatweg, is de groenstrook langs de Poelsteeg in Haaswijk mooi groen. Er was veel protest tegen de bomenkap, maar ik genoot van het zonnetje dat nu vrij spel had om de overkant te bereiken. Bewoners hebben samen met de gemeente, maar zonder de grote groep betogers, veel nieuwe aanplant aangebracht. Reden voor het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest om er even bij stil te staan tijdens een natuurwandeling. Of anders gezegd, er middenin stil te staan. Alsof ze in de tuin van de omwonenden gingen staan. Daar was begin juli nog wat commotie over ontstaan. Maar gelukkig werd er niets kapotgetrapt en kregen de wandelaars uitleg over het ‘nieuwe’ natuurschoon. Het groeit er weelderig, zelfs zo erg dat het groen over het tegelpad de andere kant probeert te bereiken om er een doorlopend geheel van te maken.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 februari 2019

O wat klonk dat mooi. Eindelijk komt er horeca aan de Klinkenbergerplas. Zelfs de burgemeester sprak hier enthousiast over tijdens een oud-jaarstoespraak. Prachtige reclame voor Oegstgeest. Hij kon toen ook niet weten dat er een iemand zou klagen over het lawaai. En dat nog voor er een paal de grond in ging! Het lawaai van de treinen en vliegtuigen en blaffende honden die dagelijks voorbijkomen wegen niet op tegen het geluid dat een biefstukrestaurant produceert. Een paar keer een festival mag daar ook niet. Met een restaurant op die plek lijkt mij dat laatste ook moeilijker te organiseren. Al met al leuk, maar niet in mijn voortuin! Hallo, die voortuin is wel van ons allemaal hoor. Het ontwerp van de eerste nieuwbouw-Loetje mag er zijn. Was het eerst gekscherend Klinke Loetje, ik denk dat je inmiddels wel kunt spreken van Linke Loetje! Misschien moeten de mensen die het wel willen eens klagen dat Loetje er nog niet is!

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 februari 2019

Nu het voormalige ASC-terrein kaal wordt, valt de grote boom die achter de tribune stond extra op. In navolging op de Jan Wolkersboom die bij de ijsbaan staat, zo genoemd omdat Jan Wolkers erover schreef, zou je deze boom de ASC-boom kunnen noemen. Maar als Wim van Tuijl er als jongen vaak inklom, dan zou het de Van Tuijl boom kunnen worden. Maar het zou net zo goed de Van de Bergboom kunnen worden of de duivenboom omdat er vaak duiven omheen vlogen. Nu het in deze column wordt genoemd, zou het de Oegstgeestigboom kunnen zijn. Als je beseft dat de boom eigenlijk van iedereen is, zou het dus zomaar de Van Elkboom mogen heten. Door de vaak voorkomende wateroverlast kan ook de waterboom. Maar in het ergste geval, als de boom om moet, dan wordt het ooit de vergeten boom. Vooralsnog staat de met klimop begroeide (klimop-)boom daar statig als een fantasieboom, met zijn vele lange takken wuivend in de wind.

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 februari 2019

Een bekende bloemenhandelaar uit Oegstgeest, hij sprak vanuit zijn zaak in Leiderdorp, was heel blij met zijn omzet van rozen. Een roos is bij uitstek de bloem om op Valentijnsdag cadeau te doen. Zijn woorden werden bevestigd door een veilingbericht over de verkoop van rozen. Bij de groei van de verkoop, en niet van de rozen, werden zelfs de lengte van de stelen genoemd; dus toch over de groei. Vooral de rode rozen, maar ook de langste stelen deden het goed. Mooi voor de kwekers en de handelaren, ondanks dat de prijs daalde vergeleken met vorig jaar. Stelen van rozen, nee niet het meenemen zonder betalen, hebben van die venijnige doornen. Daar hebben ze gelukkig gereedschap voor uitgevonden om die weg te nemen. Maar toch. Waarom dan langere stelen. Om meer te prikken? Of meer te prikkelen, dat zal het zijn! In het bericht stond ook dat bepaalde stelen meer verkocht werden. Die hadden toch wel bloemen hoop ik?!

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 februari 2019

Leo Helsloot van de Stichting Huurders MeerWonen opperde om ook in Oegstgeest Steenbreek toe te passen, en dat is begonnen. Minder grijs, meer groen. We doen er alles aan om de gemeente nog groener te maken. Bijvoorbeeld door bloemen te zaaien in bermen die al minder vaak worden gemaaid dan we gewend waren. Sommige bloemen komen pas een jaar later op, of zelfs twee jaar later. Het wordt dan in ieder geval kleurrijker dan het doorgeschoten groen. Boomspiegels, het stukje aarde aan de voet van bomen, werden hier en daar al beplant met al dan niet bloeiende planten. Aan de Klinkenbergerplas is een sponsorbos geplant. We moeten ook daar even geduld hebben voordat het goed zichtbaar wordt. Door extreme droogte zijn er helaas bomen gesneuveld; deze worden gelukkig vervangen. De lentebloeiers komen overal massaal op en met die aangename temperatuur is het goed toeven buiten, vooral in Oegstgeest.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 maart 2019

Eind februari in korte broek. Jawel. Jeu de Boulen in zomertenue op 26 februari. Het was van korte duur, maar wel lekker. Een jaar geleden konden we schaatsen en stonden we begin maart nog op de ijsbaan. Als je denkt dat het de verkeerde kant opgaat met het klimaat, ik vind het wel lekker als het warm is, dan moet je de statistieken maar eens bekijken. Hoewel het op een na de vroegste lokale dag was die ooit is genoteerd, is het zeker niet uniek. In 1899, 1900, 1920, 1950, 1960 en 2004 was het ook al vroeg warm. Oké, MeteoGroup meldt wel dat met vier officiële lentedagen een nieuw record is gevestigd. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer, IJsheiligen is nog niet geweest en er is nog steeds nachtvorst. Mijn korte broek ligt wel klaar, maar ik heb hem slechts twee keer aangehad. Desondanks is dat lentegevoel heel prettig, zeker nu er lammetjes worden geboren en voorjaarsbollen overal de kop opsteken en vrolijk bloeien.

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 maart 2019

Op sommige plekken zie je heel veel bergjes aarde in het gras. Deze hopen duiden op de aanwezigheid van mollen en dat kon je doorgeven aan de eerste landelijke mollen(sporen)telling. Maar liefst veertigduizend molshopen zijn er in twee dagen tijd met zesendertighonderd meldingen doorgegeven. Mollen zijn goed voor de bodem, maar daar is niet iedereen blij mee door de vele hopen in het gras. Mollen zelf zie je bijna nooit. De tuinman van het vroegere Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) vertelde eens dat ze om tien uur in de ochtend boven komen, om koffie te drinken. En om vier uur in de middag nog een keer voor de thee, voegde hij er lachend aan toe. Een van de medewerkers liep om tien uur naar buiten en ja hoor, toevallig stak een mol zijn kopje boven de grond uit. Hij gaf hem een schop en het beestje was meteen dood. Hij kwam weer terug naar binnen en zei: Nou moe, die tuinman had gelijk!

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 maart 2019

Op dinsdag 5 februari was het Chinees nieuwjaar en startte het jaar van het zwijn, ofwel het Varken, als opvolger van het jaar van de Hond. Een dierenriem waarin de tekens eens in de twaalf jaar voorkomt. Chinezen hebben niet het alleenrecht om een jaar te benoemen. In de bloemenwereld was het jaar 2018 het jaar van het Afrikaantje en de Paprika & Peper. Ik heb daar niets van gemerkt, wellicht u ook niet. En dit jaar? 2019 is het jaar van de Oost-Indische kers & de Wortel. Ja, dan kijk je toch anders naar het aanbod van de groenteboer. De Verenigde Naties riepen 2019 uit tot het Internationaal jaar van het Periodiek Systeem, omdat het honderdvijftig jaar is na de ontdekking hiervan. Wist ik ook niet. Toevallig is het ook nog eens het jaar van de egel, want die behoeft ook extra aandacht. De Wereld Draait Door noemt 2019 het jaar van de man, aldus psychotherapeut Esther Perel. In Oegstgeest gewoon het jaar van Boerhaave.

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 maart 2019

Een beetje timmerman maakt de mooiste producten van hout. Een oom van mij maakte fraaie bruggen van hout voor een treinbaan. Zijn zoon zat bij mij in de klas op de lagere school en maakte toen al met figuurzagen de mooiste dingen. Om jaloers op te zijn. Vorige week zag ik bij Kasteel Oud-Poelgeest de oude duiventil die door vrijwilligers was opgeknapt. Een van hen was in zijn werkzame leven timmerman en zijn maat leert gretig van hem. Binnenkort wordt de til aan het publiek getoond. De Provincie Zuid-Holland heeft blijkbaar ook iets met hout en wil zelfs bekijken of er houten woningen kunnen worden gebouwd waarmee de vraag naar woningbouw kan worden versneld. Hebben we in Oegstgeest al eens eerder gedaan met de bibliotheek en studentenwoningen. Ook het Rijnlands Lyceum was ooit van hout. Bouwen met hout en sloopafval moet wel nog worden bekeken, maar voorlopig nog niet Terug naar Oegstgeest.

Wil van Elk

Oegstgeestig

3 april 2019

In mijn achtertuin staan winterharde fuchsia’s, die rode met die kleine belletjes, die ik van mijn vader ooit kreeg. Vorig jaar genoten die bellenplanten volop van de mooie zomer, ze zijn gek op zon. Het viel mij op dat er vrijwel alleen hommels op afkwamen. Een prachtig gezicht als die pluizige brommers van bloem naar bloem gingen. Ik hoef dus niet mee te doen aan de Nationale Bijentelling op 13 en 14 april. Er zitten overigens nog lang geen bloemen in. Als er wel bijen zouden komen, zou ik niet kunnen zien welke bij al eerder was geweest. Voor mij zijn ze allemaal hetzelfde. Maar blijkbaar kun je dat leren. Op vrijdag 12 april is er op de kinderboerderij Merenwijk in het bezoekerscentrum Weidezicht een workshop om kennis op te doen onder het mom van ‘ontdek natuur in je buurt’. Ze vertellen jou hoe je dat het beste kunt doen en kun je dit meteen oefenen. Ik hoor het ze al roepen in plat Leids: Ik zag twee vliegen vliegen, maar dat zat niet een bij bij!

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 april 2019

In de tijd na de oorlog dat de tram nog dient deed in Oegstgeest, reed de tram over het kanaal, langs het Marine Elektronisch Bedrijf (MEB) naar Haarlem. De tram woog meer dan twintig ton en met wagons erachter woog de combinatie tachtig ton. Hoe indrukwekkend was dat als dat door de Dorpsstraat denderde en over de brug van de Pastoorswetering naar de brug over het Oegstgeesterkanaal reed. De meeste passanten zullen nauwelijks hebben bemerkt dat het een brug is. Maar nu is hij afgesloten, zelfs voor voetgangers. Doet mij denken aan de Vissersbrug bij de Haarlemmertrekvaart aan de andere kant van Oegstgeest. Die werd ook afgesloten voor voetgangers. Vlak voor de vervanging reed er een machine overheen van zestien ton en de brug gaf geen krimp. Maar, veiligheid voor alles, want onderhoud is hard nodig en de grond verzakt. Omdat we nog niet van het gas af zijn, moet de gasleiding blijven liggen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 april 2019

Kijk omhoog, want daar is de blauwe lucht. Kijk toch niet zo gebogen. Hoe profetisch was de tekst in het liedje van Ramses Shaffy. Inmiddels is er namelijk een extra dimensie toegevoegd aan de jungle die wij verkeer noemen, de smartphonekijkers. Ik zag al een fietser over het fietspad slingeren die rechtop zittend, zonder zijn stuur vast te houden, voortdurend op het scherm keek van zijn mobiele telefoon. Misschien was het een app die zijn omgeving in beeld bracht om als bijziende toch te kunnen functioneren in het verkeer. Nu maar hopen dat hij nergens tegenop rijdt. Op Internet las ik een bericht van februari 2017 over lichtlijnen op het wegdek. Zo kun je als smartphonegluurder toch zien welke kleur het verkeerslicht heeft. Ik zie het verder nergens toegepast, wellicht werkt dat ook niet of het was een 1-aprilgrap. Het zou eigenlijk wel toegepast kunnen worden om donkere fietspaden te verlichten, zoals langs de N444.

Wil van Elk

Oegstgeestig

25 april 2019

Mensen zijn niet de enige levende wezens die nepproducten wantrouwen. Ook meeuwen trekken zich niets aan van neproofvogels. Want echte roofvogels worden aangevallen door kleinere vogels, zoals kauwtjes, om hun gebied te beschermen. Dat is een teken dat vogels slim zijn, net als grasparkieten waarvan de vrouwtjes slimme mannetje kiezen omdat die wellicht beter aan voedsel kunnen komen. Dat is aan de andere kant van de wereld, hier zitten we opgescheept met halsbandparkieten in het wild die zich razendsnel voortplanten. Die vinden blijkbaar voedsel genoeg hier, slim of niet. Een ander teken is de eerste zomerse dag die de komst van teken aankondigt, zoals ene boswachter Menno vertelt. Nee, dat is niet de Menno in Oegstgeest, die is wijkagent. Als je hem een teken geeft dat het ergens niet pluis is, dan komt hij ook opdagen. Dat is dan weer een goed teken!

Wil van Elk

Oegstgeestig

1 mei 2019

Vroeger bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) werd dagelijks de vlag gehesen. Het was immers een militair terrein. “Front maken naar de vlag, vlag hijsen”, een korte maar plechtige gebeurtenis. Daar stond je even bij stil. Als je aan boord komt is het de goede gewoonte om eerst de vlag te groeten, zo gaat dat bij de marine. Thuis doe je dat niet. Maar op bepaalde dagen gaat wel de vlag uit. Op 5 mei, zodra de zon op komt, de vlag aan de gevel of aan de mast. Vooral voorkomen dat de vlag de grond raakt, dat mag niet. Op 4 mei gaat de vlag halfstok. Daarvoor zijn ook weer voorschriften voor. Het mag echter pas na 18.00 uur. Bij zonsondergang weer naar beneden. In beide gevallen eerst volledig, heel statig en langzaam, en dan pas halfstok of neerhalen. Voorafgaand aan twee minuten stilte wordt de Taptoe geblazen, live op trompet, een eeuwenoude gewoonte die ze in Engeland hebben overgenomen met de Last Post dat iets langer duurt.

Wil van Elk

Oegstgeestig

8 mei 2019

Wij willen altijd zo snel mogelijk af van vet. Ik bedoel dan frituurvet. Er zijn zelfs mensen die het dan in het riool dumpen met alle nare gevolgen van dien. Er is vast wel iemand te vinden die verstopte riolen weer schoonmaakt! Inmiddels weet vrijwel iedereen dat het milieu behoorlijk wordt vervuild. En toch gaat het in grote mate maar door. Overal ligt zwerfvuil. Rotzooi laten we achter zodat iedereen ziet waar je hebt zitten pauzeren, vissen of een sigaretje rookte. Vroeger was er een vuilnisberg in de Morsebel zodat je kon zien wat we weggooiden. Nu is het verspreid over het hele dorp. Op scholen worden kinderen milieubewust gemaakt om regelmatig troep op te ruimen. Mijn kleinkinderen doen daar heel enthousiast aan mee. Leuk om te zien hoe ze trots met volle vuilniszakken thuiskomen na een uurtje ruimen met hun speciale grijpstokken. Man, wat ben ik een trotse opa!

Wil van Elk

Oegstgeestig

15 mei 2019

De een denkt dat de brug met het oude tongewelf bij de Dorpsstraat zodanig is gefundeerd dat hij niet kan instorten. De gemeente, onderbouwd door deskundigen, is van mening dat de brug niet veel meer kan hebben. Om te zorgen dat er geen zwaar verkeer meer overheen rijdt is de toegang tot de Dorpsstraat gesperd. Niet voor fietsers en voetgangers, die mogen er wel overheen. Of beter gezegd, erdoor. Behoorlijk zware betonblokken vormen poortjes waardoor fietsers in twee richtingen worden geleid en een aparte gang voor voetgangers. Grappenmakers noemen het al de Sjoelbak van Oegstgeest. De op tolpoorten gelijkende doorgangen doen ook denken aan de marmotten van meneer Van Rijssen uit de WieKentKwis. Ondertussen zijn de Oegstgeester politici min of meer gerustgesteld dat de kritische leidingen onder de brug niet meer in gevaar komen. Je moet er niet aan denken dat de gasleiding knapt omdat de brug instort.

Wil van Elk

Oegstgeestig

22 mei 2019

De Rijnlandroute is een langlopend project dat uiteindelijk de A44 met de A4 verbindt. Op vernuftige wijze worden twee tunnelbuizen diep onder de grond aangelegd. Bij het Transferium in Leiden/Oegstgeest wordt ook hard gewerkt om aansluiting te kunnen maken met een nieuwe verbinding van de A44 met de N206. Het Transferium met McDonalds is weg. Het fastfoodrestaurant is verplaatst en staat nu vlakbij de Rijn. Om daar te komen moet je onder de Torenvlietbrug door. Nu nog een smalle brug, maar straks twee keer zo breed want er komt een brug naast. Of je nu vrolijk naar de Mac gaat, of er vrolijk van terug komt, het wordt straks een feestje om onder de brug door te lopen of te fietsen. Geen grijze betonnen zuilen maar een door een professional prachtig beschilderde tunnelwand. Daarvoor is de prijsvraag ‘Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest’ uitgeschreven waarvoor kunstenaars zich kunnen melden met hun portfolio.

Wil van Elk

Oegstgeestig

29 mei 2019

Aan de merktekens op het wegdek van de Terweeweg te zien, gaan ze iets doen aan de grote verzakkingen van het wegdeksel. Ongelooflijk hoe erg de bodem is ingeklonken. Het zal wel worden weggefrommeld, zand erover, niet meer over praten! Maar dan wel een heel grote hoeveelheid zand. Als ik het vergelijk met mijn bescheiden achtertuintje waar na meer dan dertig jaar van verzakken tonnen zand op moest, dan zullen er wel heel veel vrachtauto’s aan te pas komen. Ik ben dan zeer benieuwd welke route ze gaan rijden. Zwaar vrachtverkeer kan bijna nergens meer rijden in Oegstgeest. Ongetwijfeld komen er weer een aantal gele borden bij die de richting aangeven naar de Terweeweg. Route T, zand voor Terweeweg. Route P, zand voor Park Duivenvoorde. Route B, zand voor de Boeg. Route D, zand voor Dorpsstraat. En we zitten al op geestgrond!

Wil van Elk

Oegstgeestig

5 juni 2019

Het warmt lekker op zo. De Bilt meldt echter dat het vrij laat zomers warm was. Het moet dan boven de vijfentwintig graden zijn, en dat was zo, zelfs in Oegstgeest. Vorig jaar was de laatste zomers warme dag later dan normaal. Ondanks de late zomerse dag, daarom toch een kortere winterperiode. Er zijn mensen die precies bijhouden hoe warm het was, wanneer dat ooit zo was op die dag, en of het een record was. Het zou zomaar kunnen dat het zondag de warmste 2 juni was in meer dan honderd jaar. Terug naar Oegstgeest, waar het zondag gezellig druk was op de sportvelden met verhitte wedstrijden die ergens om gingen. Wel of niet promoveren naar een hogere klasse, daar ging het om. Bij de hockey ging een BOB-campagne van start. Niet om de temperatuur in de gaten te houden, maar om aan te geven dat het belangrijk is om heelhuids thuis te komen. En dan het liefst ook met een niet verbrande huid!

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 juni 2019

Voor de toelevering en afvoer van grond en materiaal voor de bouw van woningen van Park Duivenvoorde, op het voormalige ASC-terrein, is een vaste route gemaakt via de Prinsenlaan. Bij de ingang van de winkelstraat De Kempenaerstraat bij de Warmonderweg staat een bord dat het bouwverkeer daar niet mag inrijden. Toch was er een zandauto aan het keren waarop direct fel werd gereageerd. De chauffeur werd aangesproken door een dame die zeer verontwaardigd was! “U mag hier helemaal niet rijden voor Park Duivenvoorde!” Een ander dame begon direct een filmopname te maken met haar mobiel. De chauffeur, een heel aardige man volgens een van de dames, schrok zich rot. Hij was zich helemaal niet bewust dat hij iets fout zou hebben gedaan. “Sorry hoor, maar ik heb net bij een particulier zand gestort in de tuin!” De dames hadden achteraf wel te doen met de chauffeur die zich van geen kwaad bewust was.

Wil van Elk

Oegstgeestig

19 juni 2019

We hadden ooit in Oegstgeest in het kanaal een soort sprietlopen. Dat is alweer heel lang geleden. In Leimuiden is dat een traditie. Met zijn tweeën behendig over twee naast elkaar gelegen balken lopen en met elkaar verbonden met een touw. De kunst is om niet aan het touw te trekken, want als er een valt dan ben je af. Oké, wij hebben de Poldercross, ook heel leuk. Alle deelnemers worden daarbij nat. Niet alleen in de baggersloten, ook in het Oegstgeesterkanaal. Daarna worden ze ook nog natgespoten door de vrijwillige brandweer om de bagger van de lijven te spoelen, ook een traditie. Als het op 21 juni een beetje weer is, dan is dat helemaal niet erg. Dinsdagmiddag zag ik een schildpad op een nest van een meerkoet. Hij, of zij, lag heerlijk van het zonnetje te genieten. Een van de koeten klom op het nest en wipte de schildpad behendig met zijn of haar snavel van het nest af. Die was dus gelijk weer afgekoeld.

Wil van Elk

Oegstgeestig

26 juni 2019

Met de warmte waarmee wij nu mee te maken hebben, is het goed opletten dat je huid niet wordt verbrand door de felle zon. Het makkelijkste is om in de schaduw te blijven. En voldoende drinken uiteraard. Gewoon heerlijk helder water. Ook krijg je behoefte aan zout, want je verliest heel wat met al dat transpireren. Daar hebben ze bij de overheid blijkbaar aan gedacht, want Rijkswaterstaat heeft zout besteld. Heel veel zout. Op maandag 24 juni kwam de eerste lading aan in Kampen waar uiteindelijk vijfentwintigduizend ton wordt uitgeleverd. In totaal is er tachtigduizend ton besteld. Alleen, het is wegenzout voor de gladheidbestrijding. Dus niet voor consumptie. Wel is het in schril contrast met een aankomend record voor de hoogte van de temperaturen. Want nu is het uiteraard niet nodig. En dat staat dan ook bij de Hendrik Oortbrug op een bord aangegeven: Bij gladheid wordt er niet gestrooid. Dan weet je het alvast!

Wil van Elk

Oegstgeestig

3 juli 2019

In Plus Magazine, de editie van mei, stond een overzicht van boetes die je kunt krijgen als fietser. Die bedragen wil ik even plussen. Als er een dronken (100) fietser op oud barrel rijdt, zonder verlichting (55), zonder bel (35), zonder reflector – ook die op de pedalen – (35), nadat hij doorreed bij een Voetgangers Oversteek Plaats (VOP) (150) terwijl er een blinde overstak (150), even later een rood verkeerslicht negeerde (95), nauwelijks kon remmen met zijn slechte remmen (35) toen hij door een agent werd gesommeerd om te stoppen, door de mobiele telefoon aan zijn oor zijn vriendin vertelde: Schat, ikke beeen tegengehouweeen dur een polisie, ikke kom iets later thuis, en naar de kroegbaas appte: Ik buttaaal moge wel de reeking (95), krijgt een rekening van 750 euro. Die kroegbaas kan dan even wachten op zijn centen! Er zijn echter heel veel nuchtere mensen die met hun mobiel bezig zijn op de fiets of in de auto. Dat wordt een duur grapje!

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 juli 2019

Het is niet voor het eerst dan een hangplek voor jongeren wordt vernield. Heel grondig zelfs, want een betonnen onderstel met dikke hardhouten planken is volledig in elkaar getrapt. Of beter gezegd, uit elkaar getrapt. Doen de ouderen dit? Zij die regelmatig langsgaan om het afval die de jonger achterlaten opruimen? Zijn ze het zat om steeds maar weer de boel schoon te maken? Kunnen ze het niet hebben dat de jeugd een gezellige hangplek heeft waar ze ongestoord door volwassenen heerlijk kunnen kletsen, schreeuwen, naar muziek kunnen luisteren, chips eten, roken en drinken en alles wat ze daar zoal plegen te doen? De jeugd doet het zelf? Ze maken het zelf stuk? Oefenen ze daar hun karatelessen? Toe nou, ze vervuilen toch zeker niet zelf hun hangplek? Dat zou niet slim zijn. Dan worden ze ooit weggestuurd of krijgen een bon. Nee, vast een wraakactie, kan niet anders!

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 juli 2019

De schrik zit er goed in bij heel veel mensen. Zo rijd je met je mooie fiets jouw rondje post te bezorgen, en zo wordt jouw fiets uit de voortuin gejat. Die dame is behoorlijk gedupeerd! Of je loopt in Winkelgebied de Lange Voort tussen de winkels door en besluit naar de overkant te lopen en dan word je aangereden door een fietser. Toevallig door een pizzabezorger die klaagt dat je plotseling van richting veranderde terwijl hij zelf daar niet mag fietsen. Zelf bezorgde ik in 1971 zes dagen in de week een ochtendkrant en was van mening dat als ik heel snel fietste, ik eerder klaar was met mijn wijk. Maar ja, dat was heel vroeg en ik kwam nauwelijks iemand tegen. Voor de klant is het plezierig als de pizza nog warm is als die wordt bezorgd. Maar onderweg zit de schrik er soms goed in als ze voorbijflitsen op die elektrische fietsen. Maar dat geldt ook voor het overige verkeer dat zonder na te denken soms zonder te kijken alle kanten opschiet.

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 juli 2019

Ineens schiet alles de grond uit. Vooral in de tuin groeit het groen als kool en moet je je afvragen waarom veel mensen juist nu met vakantie gaan. Bij De Boeg gaat het hard. Nu de meeste palen in de grond zitten, en op sommige plaatsen de fundering er ligt, ontstaan er ineens de contouren van gebouwen. Op het stuk grond naast de snelweg wordt gewerkt aan een selfstore. Naast het transportbedrijf Van de Luyt komt de Bosrand. Hoewel het nog wel wat maanden duurt voordat het af is, is het bedrijf al personeel aan het werven. Langs de weg staat een groot bord waarop je ook kunt zien hoe groot het complex wordt. Het eerste gebouw, mooi blauw, doet heel toepasselijk denken aan de marine. Over twee weken is het bouwvakantie. Maar deze week moeten de bouwers nog wel even doorbijten bij de tropische temperaturen die worden verwacht. Voor hen is het te hopen dat ze mogen werken volgens een tropenrooster.

Wil van Elk

Oegstgeestig

31 juli 2019

Jazeker, soms wil ik wel eens terug naar vroeger. Al was het maar om de aan al die mensen de je nu moet missen kan vragen hoe het er nog vroeger aan toeging. Maar dan zie ik een van mijn eerste loonstrookjes en dan is dat gevoel weer snel verdwenen. Ondertussen passeren in mijn gedachten nog wel al die mensen die iets ‘gewoons’ deden als de straten schoonhouden met een opvallend brede bezem en een grote schop waarmee ze het vuil in de bakfiets gooiden. Ik denk dat ze met zo’n kleine bakfiets nu niet meer uit de voeten kunnen. Ook de schillenboer en de groenteboer die met een paard voor de wagen door de straten venten. Al die mensen die iets bijzonders zouden kunnen vertellen. O, ze zijn er nog wel hoor. Mannen en vrouwen die vol verhalen zitten. Verhalen over Oegstgeest en hoe het eraan toeging in die dagen. Maar we moeten dan wel snel aan hen vragen hoe het vroeger was en dat opschrijven. Anders is het echt voorbij!

Wil van Elk

Oegstgeestig

14 augustus 2019

Een oplettende lezeres van de Oegstgeester Courant meldde dat er onder het viaduct van de A44 aan de Rijnzichtweg een tegel van het fietspad ruim een meter naar beneden was gezakt. De gemeente heeft het blijkbaar snel gerepareerd om ernstige ongelukken te voorkomen. Je zou zomaar in het verdwijngat kunnen wegzinken. Misschien lees ik te veel verhalen van Ruurd Kok over de Tweede Wereldoorlog, want ik dacht meteen aan een stelsel van geheime gangen die van en naar het Vliegkamp Valkenburg lopen om aanslagen te kunnen plegen of om te kunnen ontsnappen. Of van het vroegere koffiehuis aan de overkant om te kunnen ontsnappen als moeder de vrouw boos aan kwam lopen om dan snel stiekem onder de grond naar Buitenlust te kunnen sluipen. Zolang het viaduct niet in een keer wegzakt, maak ik mij geen zorgen. Gelukkig kunnen we met de app Fixie snel meldingen doen van dit soort verzakkingen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

28 augustus 2019

Twee buurmannen beginnen aan een karwei dat op een grappige manier steevast fout gaat. Mijn kleinkinderen kunnen heerlijk genieten van de animatiefilmpjes van de Tsjechische buurmannen. Mijn buurman en ik voelen ons al weken die twee hoofdrolspelers bij een grote opknapbeurt van de benedenverdieping van onze woningen. Vrijwel iedere dag ging de voortgang van twee kanten over de schutting. Zelfde type behang, wel van een heel andere kleur. Alles moest worden geverfd. Vooraf natuurlijk het gemopper bij het schoonmaken en behang verwijderen. De witte spetters vlogen vrijwel synchroon van de plafonds. Hoe konden we het zo plannen. “Hé buurman, bakkie?”, klonk het regelmatig en was de buurman niet thuis, maar hiernaast! Uiteindelijk toch veel lol samen en ging er gelukkig niets mis. Daarmee verschillen we behoorlijk van het komische duo. Na afloop van het klussen gaan we heerlijk genieten van het resultaat.

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 september 2019

Bij lange discussies wordt vaak het woord oeverloos gebruikt. In Haaswijk moet het omstreden Marten Toonder Natuurpad komen langs de kanaaloever. In navolging op de straten die een naam van een schrijver hebben in het schrijversdorp. Aan het eind van het weiland, ofwel het begin van het beoogde pad, staat alleen maar gras, met aan de kant van de bewoning wat wilde bloemen uit een gekocht doosje gemengd zaad. Een bewoner vertelde: Het is het toilet van de bootjes die voorbijvaren. Ze stappen van boord en hop, broek naar beneden. Een paar seconden later meerde een bootje af, een vrouw stapt de wal op, rent een stukje weg, en hop, broek naar beneden! Maar goed dat de tegenstanders van de komst van het pad dit niet zagen, anders hadden ze gezegd dat het ongepast is voor een groot schrijver om op die plek een pad naar hem genoemd te krijgen. "Verzin een list", zou een van de hoofdrolspelers uit zijn verhalen hebben geroepen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 september 2019

Voorschoten laat op 14 september, tijdens de opening van Het Weekend van Voorschoten, het nieuwe Voorschotens Dorpslied voor het eerst horen. Wij hebben op datzelfde moment de start van het Osger Weekend. Maar geen eigen Dorpslied. Wellicht iets voor Dorpsmarketing om die te maken?! Bijvoorbeeld: "Op je eigen fiets, Terug naar Oegstgeest. Toch wou ik dat het vaker minder zo hobbelig was. Of, Kom van die brug af. Dit is de laatste keer, ik waarschuw niet meer, kom eraf! Nee, laat maar. Dat wordt niets. Carnaval wordt hier sinds het opheffen van de Klokkenverzuipers al lang niet meer gevierd. Misschien maar goed ook. Het zou veel te druk worden in die ene kroeg die we nog hebben. We kunnen natuurlijk wel in het Osger Weekend een voorproefje nemen. Plekken van Plezier is immers het thema! De tocht langs die plekken begint en eindigt daar! Wie verzint een beter lied?

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 september 2019

Help, we verzuipen. Niet in het water, maar in de mensen. We groeien maar door, hebben meer woningen nodig maar hebben niet genoeg bouwvakkers. We hebben meer scholen nodig, maar hebben niet genoeg leraren. We worden ouder, raken soms in paniek en in de war en hebben meer verzorging nodig, maar er is een tekort aan verpleegkundigen. Juist, voor het opleiden van die drie beroepen hebben we opleiders nodig. Dat schiet dus niet op. De GGZ heeft ook een tekort aan verpleegkundig personeel en wil daar iets aan doen. Samen met de Leidse Onderwijs Instellingen (LOI) starten ze met een opleiding voor zij-instromers die willen overstappen naar de zorg. Voortraject van drie maanden kost je geld, maar daarna krijg je tijdens de opleiding salaris. Voorlichtingsavond is op dinsdag 1 oktober om 19.00 uur bij GGZ Rivierduinen, Sandifortdreef 19 in Leiden. Bij zij-instromen verzuip je niet!

Wil van Elk

Oegstgeestig

25 september 2019

In het weekend van 21 en 22 september was ik heel even in Leiden voor de Kunstroute. Even op bezoek bij bekenden, bij de Stadsfotografen en de Haagweg 4 waar in de voormalige LTS heel veel kunstenaars zijn gevestigd. Ook daar een voormalige Stadsfotograaf van Leiden. In de vroegere fietsenkelder zat een alleskunner. Of beter gezegd, een doener die van allerlei apparaten, attributen, afgedankte spullen en gereedschap, weer iets nieuw weet te maken. Hij doet dat op een heel bijzonder creatieve manier. Zondermeer vernieuwend bij ieder eindproduct. Een kunstenaar in optima forma. De humor straalt van hem af als hij vertelt over zijn creaties. Hij loopt over van zijn enthousiasme en productiviteit. Aangezien hij niets verkoopt, loopt zijn atelier langzaam vol. Hij stond lachend bij zijn werkbank die hem nog nauwelijks ruimte geeft om te bouwen. Zijn spontaniteit is aanstekelijk, geweldig om samen met die man ideeën te genereren; hij maakt er wel iets van!

Wil van Elk

Oegstgeestig

2 oktober 2019

Een verkeerd geplaatste komma kan dodelijk zijn. Zoals in de brief van de Keizer die direct naar de beul ging. Hij las: “Dood hem, niet wachten tot morgen”, maar er stond: “Dood hem niet, wachten tot morgen”. In Oegstgeest hebben ze ook last van verkeerd geplaatste komma’s. Kijk maar naar de borden bij de Jan Hendrik Oortbrug die momenteel in groot onderhoud is. Bij het omrijden word je op de hoogte gehouden van de calorieën die je zou verbranden door om te fietsen of te lopen. Een boude bordtekst, ze weten immers niet hoe hard je loopt of fietst en ze weten niet hoe zwaar je bent. Want hoe meer je weegt en hoe sneller je loopt, hoe meer kilocalorieën je verbrandt. Wel is vastgesteld dat je met een gemiddeld gewicht ongeveer 55 kilocalorieën verbrandt per kilometer die je loopt. Maar er staat calorieën op de borden. Kommafoutje, maar dan wel drie plaatsen. Die fout maakten ze nooit bij mijn salaris!

Wil van Elk

Oegstgeestig

9 oktober 2019

De meeste bezoeken aan het ziekenhuis zijn voor anderen. Althans, om op bezoek te gaan bij anderen. Soms, heel soms ben je zelf de klos. En dan is het goed garen spinnen met de verpleging. Ongelooflijk wat een goede zorg die geeft. Hoewel iedereen zich zorgen maakt over de zorg, is dat gedeelte nog helemaal super. Wel humor om te zien dat ook daar blijkbaar de schoonmakers niet aan de automatiseringsmiddelen mogen komen, net als bij mijn vroegere werkgever waar dat absoluut niet mocht. Moesten de gebruikers zelf maar doen. Ongetwijfeld dat aan de gebruikerskant alles hygiënisch in orde is. Maar aan de achterkant moet daar af en toe nog wat aandacht aan worden besteed. Moeten de mensen thuis ook vaker doen. Stofkwast erop en de stofzuiger erbij. Dat is dan ongetwijfeld de tik die ik heb overgehouden van mijn vroegere werk. Maar daar kunnen ze mij niet meer aan helpen!

Wil van Elk

Oegstgeestig

16 oktober 2019

De route naar Haaswijk en de Morsebel, aan de andere kant van het Oegstgeesterkanaal, wordt spannender gemaakt dan die al is door de vele gele omleidingsborden langs de weg. In mijn jeugd was het heel spannend om samen met mijn neef met een crossbrommer via het groene kerkje om te rijden om daar te kunnen crossen. De Morsebel was vlak voor de oorlog ook best spannend door de bouw van munitieopslagplaatsen. Voordat die in gebruik kon worden genomen, namen de Duitsers het in beslag. Later kwam daar de Marine, ook al konden de marineschepen er niet komen. Het bedrijf had meerdere spanningen nodig om de apparatuur te kunnen testen en had daarvoor een eigen distributiestation op het terrein. Nu er een nieuw bedrijventerrein wordt gebouwd, is het een stuk minder spannend, maar de netwerkbeheerder heeft wel leveringsproblemen met de elektriciteit. Zouden ze niet weten dat dit er al lang was?

Wil van Elk

Oegstgeestig

23 oktober 2019

Het Halloween is in deze tijd allang niet meer het All Hallows, ofwel Allerzielen dat een dag later wordt gevierd. Of het moet zijn dat op de vooravond alle gestorvenen zich opmaken voor de feestelijke herdenking. Velen vinden het maar commercieel gedoe. In Noordwijkerhout vieren ze het op donderdag 31 oktober met zijn allen in het centrum en wordt het dorp Moordwijkerhout. In Oegstgeest zijn we wat terughoudender met grote feesten. Wel vieren ze het in Winkelgebied de Kempenaer. Maar om dit nu een Oegstfeest te noemen is net een stap te ver. Ondertussen ontstaat in Noord-Oegstgeest Boegstgeest. Een heus bedrijvenpark. De spoken van het vroegere defensieterrein zullen donderdag zich daar niet druk over maken. Vuurwerk is daar voorlopig nog niet te verwachten. Al ben ik wel heel benieuwd of ze een groots openingsfeest mogen houden. Moeten ze wel tijdig aanvragen, anders wordt het niet meer dan een lint doorknippen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

30 oktober 2019

RRijnland heeft de Pastoorswatering geschoond en de Hydrocotyle ranunculoides – waternavel, een exotische en woekerende waterklimop – eruit gevist. De boten die uit de watering zijn getakeld, kunnen echter niet terugvaren. Maar er is hoop voor de schippers. De gemeente vermeldde dat in het voorjaar 2022 de duikerbrug weer opengaat voor vaar- en wegverkeer. Dat is geen makkelijke klus, maar de buurtbewoners kijken er hals reikend naar uit. Lekker weer varen naar De Kaag vanaf je steiger in je eigen achtertuin. Weg die betonnen blokken voor je deur. Geen kerende auto’s meer. Geen twijfel meer hoe je moet rijden. Geen angst meer dat de boel zal instorten. Misschien dat ze meteen de oude Dorpsstraat opnieuw gaan inrichten. Een volledig herstel, met een historische uitstraling, maar zonder tramrails. Die komen nooit meer terug naar Oegstgeest.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 november 2019

Hilversum drie bestond nog niet, van iedere steiger klonk een lied. Later voerden de piraten het hoogste lied. Een negen twee, goed idee! De moderne bouwvakker heeft bij zijn verplichte helm en oorbeschermers nog niet de moderne hulpmiddelen als draadloze oortelefoons ontdekt. Dus blaast er op het bouwterrein een grote gettoblaster vijf drie acht de ether in. Tussen de klappen door van het heien, en het geratel van de pneumatische schroefboren om de staalconstructies te monteren, worden de trommelvliezen ook geteisterd door de radiogeluiden. Omwonenden, zoals bij De Boeg, hebben geen zeggenschap over de zenderkeuze of muziekkeuze. Het begint 's morgens al om zeven uur, vertelde een wanhopige buurman. Elke dag herrie is tot daaraantoe, maar de radioherrie drijft hen tot waanzin. De vraag om de radio niet zo vroeg aan te zetten, of zachter, horen ze blijkbaar niet. De vraag is of de buren het nog vol kunnen houden.

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 november 2019

Het Nivel, kennis voor betere zorg, heeft het onderzocht. Ongeveer twee derde van de zestig- tot en met vierenzestigjarigen laten zich niet inspuiten met griepbacillen. Dat vinden zij namelijk niet nodig. Voor die tijd kregen zij ook geen oproep, dus waarom zouden ze het ineens gaan doen. Ze vinden het niet nodig of niet zinvol. Het leuke van die groep mensen is dat ze vooral gezond zijn en ook nog eens hoogopgeleid. Nou, daar hebben we er in Oegstgeest heel veel van! Niet over een paard getild, maar over een hele manege! De AOW-leeftijd is wel opgetrokken, maar de griepleeftijd blijkbaar nog niet. Zestig is toch het nieuwe vijftig! Nou dan, geen prik dus voor deze categorie. Ik ben benieuwd of de resultaten overheen komen met het aantal prikken in Oegstgeest. Ongetwijfeld denkt een risicogroep er anders over, en laat zich wel inenten. Dat is dan die een derde uit het onderzoek vermoed ik!

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 november 2019

Als inwoners van Oegstgeest wonen wij in Zuid-Holland. Onderzoek wijst uit dat wij in Zuid-Holland het krapst wonen op een perceel. Regiocontainer.nl heeft dat vastgesteld. Waar aan de ene kant woonoppervlakte steeds groter worden, zijn het de tuinen die daarvoor ruimte moeten inleveren. De roep om meer groen in de tuin vindt daardoor weinig vaste grond. De slotsom is dat wij in Zuid-Holland meer ruimte gebruiken voor woningen dan in andere provincies. Maar relatief weinig buitenruimte. Heel stiekem blijkt dat tussenwoningen na 2010 zeven procent kleiner zijn dan woningen die daarvoor in dezelfde eeuw zijn gebouwd. Terug naar Oegstgeest zie je hier en daar toch best veel kasten van huizen die worden gebouwd, en ook nog eens een flinke tuin hebben rondom het huis. Die staan veelal tussen andere ‘Paleizen’ maar worden toch echt geen tussenwoningen genoemd! Appartementen staan dan weer wel tegen elkaar aan.

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 november 2019

Op een affiche stond vermissing van een wit met grijs gevlekte poes. Vreemd genoeg kom ik vrijwel bij elke wandeling waar dan ook in Oegstgeest een wit gevlekte poes tegen. Steeds niet de vermiste poes. ’s Middags gaat de bel. Een van de bewoonsters uit de straat vertelt opgewonden over ratten die in de buurt rondlopen. “Er schoot er een schichtig weg toen ik onze voortuin inliep. Ik schrok me wild”, vertelt ze. Bij de buurvrouw waren ze bezig met zonnepanelen plaatsen en de mannen konden koffiedrinken bij een andere buurvrouw waar ze eerder al panelen hadden geplaats. Zij vertelden aan haar dat ze vanaf het dak een rat zagen bij haar in de tuin die langs een boom omhoogklom naar een netje met vogelvoer. Ze komen af op voer, ook dat wat aan de eenden en zwanen wordt gevoerd. “Ik laat mijn wc-pot niet meer open staan. Stel je voor dat er een uitkruipt, net als laatst in de Kooi in Leiden”, vertelde ze met een rilling over haar rug.

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 december 2019

Vroeger werden er al grappen over gemaakt. Je kocht een souvenir in Volendam, Hoorn of waar dan ook. Onderop, of aan een labeltje stond maar al te vaak: “Made in China”. Maar ook veel producten in zaken met bijvoorbeeld huishoudartikelen waren voorzien van die tekst. Leuk voor de Chinezen die massaal souvenirs kochten om thuis mee te pronken. Ondernemers lieten hun producten maken in China, omdat het daar spotgoedkoop was. Daarbij werd over het hoofd gezien dat bedrijven in Nederland heel wat opdrachten misliepen. Ondertussen hebben consumenten ontdekt dat in China bedrijven die producten een stuk goedkoper leveren dan Nederlandse winkels. Nu mopperen die winkels ook. Ook al probeer je die winkels in stand te houden, de producten komen maar al te vaak uit den vreemde. Gelukkig zijn er zwarte koopdagen en krijg je ook daar een prettige korting. En wel zo prettig de service die meegeleverd wordt.

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 december 2019

Door de discussie over buslijn 386 denk ik terug aan precies twintig jaar geleden toen het marinebedrijf uit Oegstgeest naar Den Helder verhuisde, en ik in Den Haag ging werken. Ik kon toen kiezen uit twee lijnen 188 en 88. Na een poosje nam ik een jaarabonnement en heb dat volgehouden tot de laatste maanden, die overigens gratis waren in dat abonnement. Ik heb er geen dag meer gebruik van gemaakt en heb de fiets gepakt. De eerste dag was het vreselijk slecht weer en als een verzopen kat kwam ik aan op het werk. Het werd daarna alleen maar beter. Nooit meer in de kou wachten tot de bus een keertje kwam. Hoewel in de loop der jaren de busdiensten steeds veranderden en beter werden, ben ik blijven fietsen. Met een uurtje fris gedoucht op de werkplek. Twee keer sporten per dag! Dat laatste mis ik nu wel een beetje, nu ik er niet meer werk. Maar een geschikt openbaar vervoer alternatief voor een directe busverbinding is er niet!

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 december 2019

Ergens in de vorige eeuw vond iemand ‘dat moderne’ helemaal niks. Maar wel een televisie, een CV-installatie en een gasfornuis. Het is maar wat je als modern bestempelt. De woningen in Buitenlust zijn herbouwd of gerenoveerd. Nu zijn ze bezig om balkonnetjes te vervangen. Hoewel een oude buurt, heeft vrijwel iedereen televisie en Internet. Velen hebben allerlei snufjes in huis. Gewoon, wonen met de huidige gemakken van de techniek. Zolang het binnenshuis is, merken we daar weinig van. Of het moeten inbrekers zijn die hun slag willen slaan. Maar als er aan de buitenkant iets verandert, zoals met zonnepanelen die de 'huisbaas' de huurders aanbiedt, dan ziet iedereen het. En om dat ‘zien’ blijvend te kunnen doen, hebben ze voor de ‘moderne’ jaarwisseling vuurwerkbrillen ter bescherming van je ogen. Zodat je niet hoeft te zeggen als je een klapper in je gezicht krijgt: “Als je dat nog eens doet, kijk ik je nooit meer aan!”.

Wil van Elk

Oegstgeestig

23 december 2019

Zo aan het eind van het jaar komen er allerlei overzichten met toppunten in beeld. Het punt met de meeste en langste files. Het punt met de meest overvallen. Maar wat mij opvalt is dat ze het nu ineens hebben over het afsluiten van de jaren tien en de hoogtepunten daarvan. Twee keer tien jaar waarin er heel wat is gebeurd. Het ergste was nog wel dat aan het begin van de jaren tien het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) werd ontmanteld en verplaatst naar Den Helder. Het was de grootste werkgever van ons dorp. Vrijwel alle banken sloten door de digitalisering hun filialen of gingen verder op een huurplek. Gelukkig gebeurden er ook mooie dingen. Met een daarvan sloot ik het jaar af, samen met nog zestig anderen, met het spelen van het jaarlijkse Oliebollentoernooi in het Biljartcentrum Oegstgeest. We stappen straks luid knallend met ons allen de jaren twintig in. Over tien jaren bespreken we de geschiedenis daarvan!

Wil van Elk


Terug naar begin van deze pagina.
Terug naar hoofdpagina.