Oegstgeestig

3 januari 2013

Ooit floreerde ons dorp als eindpunt van de Bollenstreek. Overal zaten bollen in de grond en waren er volop bloemenkwekers en tuinders. Hoe mooi waren de lupines bij het molentje. We hadden heel veel winkeltjes en er werd langs de deur gevent. Er was zelfs een schillenboer. Van deze nostalgie is helaas vrijwel niets meer van over. De laatste tuinders worden steeds meer ingesloten door bebouwing en aan alle kanten wordt aan hun land getrokken. Een van hen kreeg de onheilspellende mededeling dat hij misschien grond moet afstaan om woonwagens te kunnen plaatsen. Je moet dus niet raar opkijken als er binnenkort iemand bij jou in de tuin aan het graven is om ruimte te maken voor openbare parkeervakken onder het mom we hebben allerlei plaatsen onderzocht, en dit komt het beste uit. Of van alle achtertuinen gaat een meter af om een speeltuin aan te kunnen leggen. Omdat het zo uitkomt. O ja, weer is er een jaar om. Gelukkig niet de laatste!

Wil van Elk

Oegstgeestig

9 januari 2013

Het is nu wel heel makkelijk om net als de vorige keer de column met ooit te beginnen. Maandagmiddag had ik het er nog met iemand over die beaamde dat Oegstgeest ooit de groenste gemeente was. Jawel, de groenste. Maar heel stiekem vindt er een kaalslag plaats. Hoewel was toegezegd om voor iedere boom die verdwijnt minimaal een boom terug te plaatsen, zijn er in Oegstgeest al diverse straten of lanen waar bomen zijn verdwenen en nauwelijks nog bomen terugkomen. Minder bomen langs de weg, betekent minder onderhoud voor de gemeente; dus goedkoper voor ze. Wel lekker meer ruimte om auto’s hinderlijk op de stoep te parkeren. Ook minder troep op jouw auto, en niet te vergeten minder vogelpoep. Krijgen de zeurpieten dan toch hun zin? Of is het gewoon uit armoede dat de gemeente drastisch snoeit, en niet alleen in het budget. Of zou het weglaten van bomen komen omdat er minder vogels zijn geteld en dat er wel degelijk een beleid achter zit?

Wil van Elk

Oegstgeestig

16 januari 2013

Maandagmiddag kleurde Oegstgeest langzaam wit. Gelukkig reed er voor mij een strooiwagen. De straat is erg hard en ik glijd liever niet onderuit. Vorig jaar wierp een sneeuwruimende wagen van de gemeente een hoos sneeuw en bagger over iemand heen die niets anders kon doen dan snel naar huis gaan om droge kleren aan te trekken en de viezigheid er vanaf te wassen. Zijn jas moest echter naar de stomerij en Loket 071 adviseerde hem om de vijftien euro te declareren bij de gemeente. De behandeling van de aanvraag kost nu al een veelvoud van de schadeclaim en levert alleen maar negatieve gevoelens op. Wij hadden laatst ook zoiets tijdens de terugvlucht uit Spanje. Voor een ongemak in het vliegtuig mochten wij een schadevergoeding indienen. Het is echter zodanig moeilijk gemaakt, dat we naar die paar euro kunnen fluiten. Waarschijnlijk kan die gedupeerde inwoner dat ook. Tenminste, als de bagger en de vieze nasmaak uit zijn mond is.

Wil van Elk

Oegstgeestig

23 januari 2013

De laatste keer dat ik heb geschaatst moet meer dan dertig jaar geleden zijn. Ik had een paar Noren geleend van een oom die bij ons om de hoek woonde. Ik kan mij niet herinneren dat ik hem ooit heb zien schaatsen, wel weet ik dat ik mijn hielen kapot heb gereden op het ijs bij het molentje in het Irispark en dat de wonden moeilijk heelden. Komt door wintervoeten, zei de bedrijfsarts die ik er naar liet kijken. Sindsdien heb ik niet meer geschaatst. En ik vond het zo leuk. Urenlang waren wij als kind op het ijs te vinden. We hadden alleen niet de drang om mee te doen aan schaatsmarathons of poldertochten. Als ik nu een beetje onzeker op het ijs stap om foto’s te maken van al die mensen die heel veel plezier hebben, dan bedenk ik mij dat ik ieder jaar schaatsen had willen kopen. Het is er nog steeds niet van gekomen, maar toch houd ik mij voor om een keer een paar ijzers voor onder mijn voeten aan te schaffen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

30 januari 2013

De dooi kreeg ongelooflijk snel vat op Oegstgeest. Van het ene moment op het andere was er nauwelijks nog ijs en werd de ijsbaan gesloten. Zaterdag waren er nog schaatswedstrijden en zondagochtend was het ijs al dramatisch geslonken. Voor de grote hoeveelheid sneeuw hetzelfde verhaal. In zeer korte tijd smolt de sneeuw en kwamen er weer andere kleuren dan wit tevoorschijn. En al die hondenbezitters, die een week lang met hun handen diep in hun jaszakken achter hun geliefde huisdier aan sjokten, vallen nu door de mand. Want de diep in de sneeuw weggezakte drollen blijven smeuïg achter op de natte trottoirs. Op sommige plaatsen moet je al jouw behendigheid ten toon spreiden om er niet in te trappen en alsnog uit te glijden, terwijl je al die tijd overeind was gebleven. Mij is dat helaas niet gelukt, want al tijdens de eerste sneeuwbui ging ik twee keer onderuit. Onder mijn schoenen had ik toen geen winterprofiel.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 februari 2013

Ik heb altijd een baas gehad die met het betalen van salarissen altijd de volgers van de trendvolgers volgde. Ofwel, als er ergens een trend ontstond dat de salarissen omhoog gingen, dan volgden de trendvolgers later ook. En daarna een tijdje niets, en dan kwam ik aan de beurt. Niet dat ik het zo slecht heb. Ik heb een luxeprobleem. Ik heb een baan en ik heb een salaris; er zijn hele volksstammen die dat ontberen. Door wat bij te verdienen kom ik een beetje dichter bij de norm van de minister-president. Een klein beetje, want de Belastingdienst grijpt op tijd in, die norm zal ik nooit bereiken al neem ik nog zo veel krantenwijken. Maar nog vinden ze het niet genoeg en moet er nog meer worden afgedragen, maar dan aan de huisbaas. Gek eigenlijk. Als je een huis koopt krijg je geld, en als je een huis huurt moet je straks extra betalen. Raar. Misschien dan toch maar kopen en hopen dat je niet wordt ontslagen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 februari 2013

Als je goed om je heen kijkt, dan vind je best nog veel ontmoetingsplekken in Oegstgeest. En niet alleen bij grote feestdagen. Roepen dat er niets te beleven valt is dus niet helemaal juist. Net als komende zondag was er afgelopen zondag een gezellige jazzmiddag in Café de Gouwe. Daar kom je gezellige mensen tegen en kun je tijdens de optredens, maar vooral in de pauzes, gezellig met elkaar praten. Je had me bijna in het ziekenhuis moeten komen bezoeken, vertelde Henk Heemskerk. Geschokt keken wij hem aan. Mijn ram, best wel een stevig dier met afgezaagde horens, aaide ik altijd over zijn kop als hij naar mij toekwam. Deze keer ook, maar ineens liep hij een paar stappen naar achteren en spurtte recht op mij af en gaf een harde ram, vertelde Henk die er nog van ondersteboven was. Gelukkig liep het goed af voor Henk. Maar echt vergevingsgezind is hij niet. Ik heb hem direct verkocht, zei hij resoluut.

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 februari 2013

Geld Computers maken steeds meer onderdeel uit van ons leven en je kunt zelfs bankzaken elektronisch regelen met jouw computer, laptop, IPad, ja zelfs met de mobile telefoon. Mijn bank stelt mij altijd vragen als ik op Internet uitlog van hun site. De laatste keer wilden ze peilen wat hun klanten het komende half jaar gingen doen met hun geld: Mijn uitgaven zullen in de komende zes maanden, puntje, puntje, puntje. Ik kon kiezen tussen flink stijgen, enigszins stijgen, gelijk blijven, enigszins dalen en flink dalen. Er hadden meer dan vijftigduizend mensen gestemd, en ik was er een van. Het leven is een stuk duurder aan het worden en ik verdien steeds minder dus ga ik er vanuit dat mijn uitgaven minder worden. Maar gezien de antwoorden vermoed ik dat er heel wat mensen denken dat ze meer moeten betalen voor dezelfde producten en daarom stijgende uitgaven verwachten. Wat moet je nu met de uitslag van deze peiling?!

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 februari 2013

Graven De Romeinen hebben hier in de omgeving hun sporen achtergelaten. Een Romeinse weg van Rijnsburg naar Oegstgeest daar wordt nu nog rekening mee gehouden. Wat ooit ‘een hoop halve tegels’ was, is nu onderdeel van de discussie en kan zelfs bouwplannen beïnvloeden. En de Romeinen waren niet eens de eersten hier. Op het terrein van het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) moeten bewijzen liggen van menselijke activiteiten van ver voor het jaar nul. Daar hadden ze al tien jaar lang onderzoek naar kunnen doen. Ik zie het er echter nog van komen dat archeologen er nooit mogen graven. Want als er Olifantengras wordt geplant rondom de windmolen en zonnepanelen, dan kunnen ze het historische onderzoek verder wel vergeten. Als over anderhalve maand de bulldozers beginnen dan weten ze dat ze te laat zijn. Als er tien jaar geleden bomen waren geplant, hadden we nu een prachtig Oegstgeester Hout gehad.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 maart 2013

Kopen in jouw eigen dorp is nu meer dan ooit een noodzaak om te zorgen dat er niet nog meer winkels verdwijnen. Straks zijn er alleen nog maar supermarkten waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt. De kleine winkeliers die nog net hun hoofd boven water kunnen houden die verzinnen van alles om klanten te trekken. Hoewel de reclamefolders nog in grote stapels worden bezorgd, zie je steeds meer informatie op Internet. Social Media is het toverwoord, waarbij vooral Facebook veel ‘klanten’ trekt. Straks hebben we alleen nog maar oude foto’s van winkels op Facebook, zoals op de pagina ‘Je bent Oegstgeestenaar als…’. Inmiddels hebben meer dan achthonderd mensen deze pagina gevonden en hun foto of mededeling achtergelaten. Ineens komen het Oude Poelmeer, Foto Dickhoff, supermarkt De Gruyter en de platenwinkel van John Hankart weer in beeld. De herinneringen aan snoep van Kranenburg of van Jamin zijn het leukst.

Oegstgeestig

13 maart 2013

Ik mag af en toe graag biljarten. Vroeger deden we dat volop in de Roode Leeuw aan de Dorpsstraat, of in Café Centraal aan de Geversstraat. Je kunt nu alleen nog terecht in Café de Gouwe aan de Rhijngeesterstraatweg. O ja, en in het biljartcentrum aan de Voscuyl. Voor biljarters is dat een Eldorado, met twee grote wedstrijdtafels en tien kleine tafels. Heel wat biljartclubs uit de regio hebben daar hun onderkomen, en dat is niet zo verwonderlijk want het materiaal is puik in orde. Zaterdag 16 en 23 maart zijn er voorwedstrijden waar ik misschien ook aan meedoe. Ik wil bijna wedden dat ik dat toernooi niet ga winnen. Wedden? Kan dat bij biljarten? Jawel, in Oegstgeest wel. Op 30 maart is de finaledag en je kunt een klein bedrag inzetten op de beoogde winnaar. Nooit eerder vertoond, behalve dan bij de kortebaandraverijen in Warmond, waarbij altijd een totalisator aanwezig is. Denk je dat ik win? Kom dan wedden!

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 maart 2013

Ze laten ons van alle kanten horen dat het crisis is. Daar is niets positiefs aan. Sommigen ondervinden dit aan den lijve. Aan alle kanten worden bedrijven kleiner en ontslaan mensen. En dan ben je ineens werkloos, soms na heel lang trouwe dienst. Voor de mensen die kunnen blijven werken betekent het vaak reizen naar een nieuwe locatie en moeten meer kilometers maken. Wonen bij het werk zit er tegenwoordig niet meer in. Lange afstanden reizen betekent meer geld uitgeven en langer onderweg zijn. Met de huidige benzineprijzen is dat een behoorlijke aderlating. Wel een mooie inkomstenbron voor degenen die er aan verdienen, want er komen steeds meer auto’s. Al zal dat binnenkort ook minder worden, dan kan bijna niet anders met de huidige benzineprijzen. Het lijkt er op dat je als je zuidwaarts rijdt het steeds goedkoper wordt. Van hier naar Den Haag scheelt het soms al zeven cent en met Spanje zelfs veertig cent.

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 maart 2013

De bomen in Oegstgeest moeten het blijkbaar ontgelden. In ieder geval de bomen die al meer dan een kwart eeuw staan te pronken langs straten en lanen. In een dag tijd is de straat weer zoals het in het begin was, helemaal kaal dus. Voor de bewoners zeer schokkend. Maar we hebben er bij de skatebaan wel bomen bij gekregen waar Nike’s in groeien. Sportschoenbomen, nooit eerder van gehoord. Binnenkort komt er een Koningsboom bij. Ik hoop dat daar een nieuwe ontmoetingsplek ontstaat waar in de zomer muziekavonden worden gehouden en in de winter een of meerder blokhutten met winterse kost. En dan niet te vergeten het Boerhaaveplein en omgeving waar drastisch is gesnoeid en hier en daar weer bomen worden geplant. Het plein zelf is aan de kant van Het Haasje amper klaar, er staan zelfs nog geen nieuwe bomen, of er liggen alweer nieuwbouwplannen ter tafel, met of zonder winkels, die de gemeenteraad donderdag bespreekt.

Wil van Elk

Oegstgeestig

3 april 2013

Pistoolschoten Maandag 1 april. O wat had ik graag een leuke grap willen uithalen. Maar de onderwerpen waren dit jaar zo divers, dat een keuze maken vrijwel onmogelijk was. Dan maar geen vreemde bebouwingen op het MEOB-terrein, de Overveerpolder of het ASC-terrein. Of een eerste aanplant van een legitieme wietplantage, kunststofbomen in de straten van Oegstgeest, of tippelzone en bordeel of moskee op welke plek dan ook. Wel was ik verrast door het uitblijven van het luchtalarm. Ook viel het mij op dat er geen ophef was over de pistoolschoten in Oegstgeest-Noord. Waarschijnlijk keek niemand er van op. De schutter was eigenlijk ook bekend. Burgemeester Timmers schoot de lopers weg van de Paashaaswijkloop. Een leuke traditie die zij als burgemeester voor de laatste keer deed omdat ze binnenkort stort met het burgermeesterschap. Leuk voor haar dat deze keer het pistool niet haperde. Meestal heeft ze pech met dit soort dingen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 april 2013

Gepropt Meer dan een halve eeuw geleden woonden mijn ouders in de Indische buurt. Ik was de eerste van ons gezin die daar werd geboren. Een bovenwoning met een keukentje, een woon- en slaapkamer en een kleine slaapkamer voor de kinderen. Veel leefruimte was er dus niet en we werden in de kleine kamertjes gepropt. Het buurmeisje dat wel eens kwam oppassen kom ik nog regelmatig tegen. Onze jongste dochter kreeg maandag de sleutel van een gerenoveerde bovenwoning in dezelfde wijk. Het is moeilijk voor te stellen dat wij met een heel gezin in dezelfde ruimte verbleven. Op het balkon was niet veel ruimte, vooral door een kolenhok. In de woonkamer was een schoorsteen met een kolenkachel, niet echt een centrale verwarming. Ik weet niet of er toen een doucheruimte was. Na de renovatie is de ruimte wat moderner ingedeeld. Wel grappig om te zien dat de post- en krantenbezorging gewoon bleef doorgaan, met als resultaat een overvolle brievenbus met veel ineen gepropt papier.

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 april 2013

Warm wit
Zondag deed zijn naam meer dan eer aan. Helaas merkte ik daar weinig van. Ik was bij mijn dochter in haar nieuwe portiekwoning de muren aan het verven. Wel merkte ik dat het steeds warmer werd naarmate ik vorderde. Urenlang smeerde ik de muurverf uit over de vele vierkante meter van de wanden uit een heel grote emmer muurverf, gekocht bij een bouwmarkt. Vooraf heb ik de muren ingesmeerd met witte voorstrijk waardoor ze helderwit waren. Toen ik de verf begon uit te smeren schrok ik mij lam. Het leek wel beige verf. Warm wit stond op de emmer. Gelukkig droogt het een stuk lichter op. Warm wit, vast niet toevallig dat het zondag voor het eerst dit jaar bijzonder warm werd. Toen ik aan het eind van de middag naar buiten ging, liep ik tegen een muur van warmte op. Was ik maar eerder begonnen met verven met warm wit, dan was het waarschijnlijk ook eerde mooi weer geweest. Of zou het er niets mee te maken hebben?

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 april 2013

Beweging
Op verzoek van de gemeente kwam ons dorp tot leven. De recepten voor Oegstgeest in Beweging werden geschreven tijdens diverse bijeenkomsten. Het voorkoken en –bakken gebeurde in ons dorpslab, met onze eigen inwoners die als laboranten de mooiste dingen tot stand brengen. Transportbedrijf Van der Luyt zette haar deuren open voor een bijeenkomt die druk werd bezocht. De rode draad die avond was toch wel zuinig, althans, het zuinig omgaan met energie. Maar niet van de deelnemers, want die waren heel energiek. Een samenvatting en commentaar is te vinden op www.dorpslab.nl waar Unity TV een fraai beeldverslag toont. Ondertussen is de derde bijeenkomst op 24 juni bij de Almondehoeve met een heel ander thema al in voorbereiding. Houd vooral de agenda in deze krant en op www.oegst.nl in de gaten. Op donderdagavond 25 april komt ongetwijfeld de gemeenteraad zelf ook in beweging om actief deel te nemen aan het project.

Wil van Elk

Oegstgeestig

2 mei 2013

Feest
Wat een ongelooflijk leuke dagen hebben we achter de rug! In het park bij Kasteel Oud Poelgeest namen Kraaien het voor de helft van de avond waar en niet iedereen trotseerde de koude nacht om dit feest bij te wonen en deze Haagse formatie te zien optreden. Toch denk ik dat het een nieuwe traditie wordt voor een jaarlijkse feestavond, maar dan wellicht zonder Kraaien. Koninginnedag is niet meer en deze laatste feestdag was voor de helft voor de koning. Door de uitzendingen op televisie zaten veel mensen thuis voor de buis gekluisterd en kwam het feest op de Hofdijck laat op gang. En wat leuk, het touwtrekken was er weer! Slechts twee teams van de basisscholen deden mee. Achteraf van dezelfde school, een bijzonder magere opkomst. Hopelijk gaat dat volgend jaar een stuk beter, want scholen hebben we genoeg in Oegstgeest. Met een klein beetje prestatiedrang moet het mogelijk zijn om een leuke competitie te maken!

Wil van Elk

Oegstgeestig

8 mei 2013

Tussen het klussen door kon ik toch nog even genieten van het ‘Oegstgeester bevrijdingsfeest’, maar vooral nagenieten met een roodverbrand koppie. Het was al vroeg gezellig druk, zowel op de Vrijmarkt als op de braderie. Ieder jaar weer is het heerlijk toeven tussen de vele feestgangers die vooral aan het eind van de dag op het feestelijke pleintje bij de ‘hondjes’ blijven hangen. Een heerlijke sfeer die dit jaar extra werd versterkt door een oproep op Facebook om een reünie te houden. De meeste bezoekers waren toch al van plan om te komen, maar het versterkte nog eens het saamhorigheidsgevoel. Het bier was nauwelijks aan te slepen en de muziek was de hele dag gezellig aanwezig. Leuk om te zien hoe zeer jonge diskjockeys fantastische gangmakers zijn. Ook dit jaar heb ik vanaf verschillende hoge plekken overzichtsfoto’s gemaakt die op de Facebook-pagina van de Oranjevereniging Oegstgeest te bekijken zijn.

Wil van Elk

Oegstgeestig

15 mei 2013

Flexwerken is het toverwoord bij heel veel bedrijven. We hebben in Oegstgeest zelfs twee panden waarin een flexcentrum is gevestigd. Nu de gemeente druk bezig is met het afstoten van allerlei geldverslindende onderdelen, zoals tot groot verdriet van velen wellicht het zwembad, komt een van die panden in aanmerking om weer als gemeentehuis te dienen. Ik ben benieuwd of de huidige eigenaren hier brood in zien. Want om nu het monumentale gemeentehuis om te gaan bouwen als flexcentrum, lijkt mij te hoog gegrepen dus woningruil zal er niet inzitten. Aan de andere kant zou het gemeenteapparaat zich kunnen aanpassen aan de moderne tijd en aan flexwerken kunnen gaan beginnen. Maar ik vraag mij dan wel af of flex en gemeente wel bij elkaar passen. Bij Duinzigt is de vrije ruimte inmiddels weer verhuurd. Zou het? Nee, dat zou heel toevallig zijn. Dan komt het wel heel erg dicht in de buurt van een nog ouder gemeentehuis.

Wil van Elk

Oegstgeestig

22 mei 2013

Wij hadden in het Pinksterweekend twee logeetjes, kleindochter Charlie en een puppy. Beiden jong en energiek. Het voordeel van een klein hondenras is dat de drollen klein zijn. De bruine plastic zakken om de uitwerpselen mee op te ruimen zijn in verhouding belachelijk groot. Laat hij nou net die zaterdag hebben uitgekozen om bij iedere wandeling een ‘grote boodschap’ te doen, heb ik weer. Daar loop je dan met een warme prak in een plastic zak, en nergens een vuilnisbak om het in te doen. De zak moet je overigens goed sluiten anders loop je de hele weg naar huis met de stank van hondenpoep om je heen. Misschien dat er daarom langs de hele wandelroute overal poep ligt. Vergeleken bij de drolletjes van ons logeetje is de omvang daarvan vaak enorm. Dan kunnen de plastic zakjes wel eens te klein zijn en de weg naar huis behoorlijke zwaar. Maar misschien moeten we er niet zo zwaar aan tillen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

29 mei 2013

In het afgelopen weekend was er een heel gezellige markt in het Irispark. Ik kon meerijden met een elektrische auto. Dat is een verrassende ervaring. Heerlijk stil. En het werd nog stiller toen we in de file stonden op de A44 bij het benzinestation ter hoogte van het MEOB-terrein. We hebben de chauffeur heel oneerbiedig alleen gelaten en zijn lopend teruggegaan. De wandeling terug deed mij denken aan mijn jeugd. Vroeger was het heel gewoon om door weilanden te banjeren en over hindernissen jouw weg te vinden. Die prettige spanning was er zaterdag voor heel even weer. Over een baanafscheiding klimmen, door het gras langs een sloot naar een pad ploeteren en weer terug lopen omdat een hek dicht was. Door de polder, langs en over de nieuwe begraafplaats naar de Dorpsstraat rondde het ‘avontuur’ af. We waren in ieder geval ruim sneller terug dan de auto, die elektrisch voortgedreven net zo goed last heeft van files.

Wil van Elk

Oegstgeestig

5 juni 2013

Als je alle geruchten moet geloven, dan stoppen in Oegstgeest heel wat winkeliers met hun bedrijf. Als je recht op de man aan ze vraagt waarom ze stoppen, dan kijken ze je van de andere kant van de toonbank verbaasd aan en vragen ze hoe je aan die onzin komt. Er blijkt vaak geen sprake te zijn van stoppen, integendeel, heel creatief verzinnen ze er activiteiten bij. Ondernemers zien hun inkomsten teruglopen maar krijgen wel huurverhogingen. Gemeenten zijn ondertussen bezig om goedkoper te werken omdat ze van het Rijk minder geld krijgen en meer zelf moeten doen. Een vreemde opgave. Dit vloeit uiteraard door naar de bewoners die meer kosten krijgen en al te vaak minder verdienen. Voor die mensen is er een sociale huurverhoging berekend naar een inkomen van twee jaar geleden toen het wellicht nog goed ging. Overgangsregelingen moeten erger voorkomen. Een grote groep komt helaas nooit in de overgang!

Wil van Elk

Oegstgeestig

12 juni 2013

De mensen die roepen dat geld geen rol speelt, hebben het volgens mij niet goed begrepen. Geld speelt altijd een rol, al heb je nog zo veel. Zelfs als je geen geld meer hebt, speelt het de hoofdrol. Al naar gelang jouw positie reken je met een aantal nullen, van een nul tot vele nullen. Bewoners van Oegstgeest lezen maar al te vaak in de krant dat er een tekort is bij de gemeente. Sterker nog, een groot tekort dat de bewoners de komende tijd gaat raken. Aan alle kanten denken we mee om te zorgen dat het tekort terugloopt. Een van de tips kwam van een bewoner die vindt dat onder andere op de Lange Voort veel te hard wordt gereden. De gemeente moet daar maar de snelheid controleren, dan kan er een vermogen worden verdiend, vindt hij. Helaas voor hem, en de gemeente, komt het geld van de boetes niet in de gemeentekas terecht, want dat is nog een van de diensten die nog niet naar de gemeente is gegaan.

Wil van Elk

Oegstgeestig

19 juni 2013

De een is voorzitter van de sportvereniging ASC, en de ander is judokampioen. De een heet Matthijs Huizing en de ander Mark Huizinga. Ik zie steeds kans om hun namen te verwisselen, zoals laatst bij de opening van het clubhuis van Ajax Cricket, een onderdeel van ASC, in de Overveerpolder. Jawel, ASC zit in die omstreden polder, al jaren. En eindelijk hebben ze een clubhuis. Matthijs mocht bij de officiële opening voor het eerst van zijn leven een lint doorknippen en ik noemde hem Mark, zucht. En dan is er de wijk Nieuw-Rhijngeest waar ik tijdens de opbouw al heel wat leuke foto’s heb gemaakt. Die wijk werd ineens Oegstgeest aan de Rijn genoemd. Niet zoals Alpen aan den Rijn, maar gewoon aan de Rijn. Wellicht een voorzetje voor de toekomst. Maar dan misschien beter aan de Oude Rijn, om vergissingen te voorkomen. Met straks horeca langs het water, gezellig of romantisch dineren in Oegstgeest aan de Oude Rijn.

Wil van Elk

Oegstgeestig

26 juni 2013

Vast goed Misschien woont hij wel in Oegstgeest, de moderne Robin Hood die leeft volgens het principe: Beter plukken van een stad dan van een dorp! In al zijn wijsheid moet hij hebben gedacht dat als er geen dorp meer is, dan pluk je altijd van een stad. Maar dan wel een stad met meer dan honderdduizend inwoners. Dat rekenwonder moet dan in ieder geval niet geografisch gestoord zijn, want met zomaar wat gemeentes bij elkaar vegen kom je er niet. Al die gemeentehuizen die moeten verdwijnen en groter dan ooit elders gaan verschijnen maken het moderne sprookje extra spannend. Dat het ongelooflijk veel geld gaat kosten is voor iedereen zo klaar als een klontje. Ook dat er een aantal mensen zijn die er goed aan gaan verdienen, maar dat is in deze crisistijd een mooi gevolg daarvan. Werk je in die wereld, dan zit je vast goed. Ik hoop alleen dat niet iedereen bij ieder evenement gaat roepen dat het ongetwijfeld de laatste keer is!

Wil van Elk

Oegstgeestig

3 juli 2013

Ik doe er wel eens lacherig over als iemand naar de Toppers is geweest. Die mening moet ik herzien nadat ik vrijdagavond op het Boerhaaveplein tijdens het Midzomeravondfeest enkele ‘Toppers’ aan het werk heb gezien. Het regende de hele avond aan een stuk door, niet echt bevorderlijk voor mijn camera en humeur. Toch heb ik de hele avond ‘uitgezongen’, ook al liet ik het zingen over aan artiesten die dat beter doen dan ik. De Poldercross en Midzomeravondfeest zijn van die terugkerende momenten waar je gewoon bij moet zijn geweest. Volgend jaar ga ik naast Henk Heemskerk staan, want die weet als voormalige organisator de beste plekjes om te kunnen genieten en de beste foto’s te maken. Maar eerst mag hij het draaiboek overgeven aan de volgende generaties Heemskerk. Zij kunnen gebruikmaken van zijn 28 jaar ervaring van het organiseren van een prutrace. Lekker banjeren door de bagger en na afloop lekker feestvieren!

Wil van Elk

Oegstgeestig

10 juli 2013

Eindelijk was het mooi weer en het was gezellig druk bij de Klinkenbergerplas. Bij aankomst viel direct de enorme verandering op. Geen zandstrand meer bij het parkeerterrein, maar dat leek de bezoekers niet te deren. Ook niet dat daar geen zwemwater is, want de meeste zwemmers gaan op die plek het water in, zoals dit al jarenlang het geval is. Op een of andere manier denkt de Provincie dat dagjesmensen van de lig- en speelweides het lange pad aflopen naar het kleine stukje gemarkeerd zwemwater aan de ander kant van de plas bij de brug. Het enige dat er al jarenlang ontbreekt is de ballenlijn om aan te geven waar het dieper wordt en het is er weer veilig. O ja, er staat geen patatkraam meer! Ondanks grote plannen van allerlei ondernemers is daar nog steeds geen horeca. Wel is de kleine plas zichtbaar, al mag je nog niet op de grote grasvlakte lopen. Je kunt nu niet zien waarom dit zo lang heeft moeten duren.

Wil van Elk

Oegstgeestig

17 juli 2013

Bij toeval kwam ik weer terecht bij het digitale fotoarchief van de gemeente Oegstgeest, gemaakt door leden van de Vereniging Oud Oegstgeest. Naarmate ik langer fotografeer, besef ik hoe waardevol de foto’s van fotografen, zoals Loek de Groot, kunnen zijn. Het archief is flink uitgebreid. Nu staan er ook foto’s van de Bloemenbuurt waarin ik ben opgegroeid. Prachtig om te zien hoe in 1956 en 1957 de eerste huizen van de Korenbloemlaan werden gebouwd. Voor de bouw van de woningen aan de Floralaan hebben ze de zandsloot gedempt. Ook waar later de papaverlaan en het winkelcentrum kwamen was er slechts een weiland en een sloot. Ik ben er als jochie nog eens in gevallen. Zwemmen kon ik toen nog niet, maar ja, je kon er heerlijk rondzwerven ook al was dat niet zonder gevaar. Ik heb nog wel een paar littekens overgehouden van het struinen in de bouw, want er is heel wat gebouwd sinds dat wij daar in 1957 kwamen wonen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

24 juli 2013

De pioniers in Nieuw-Rhijngeest, en de mensen die er al woonden, konden niet bedenken dat zij in Oegstgeest aan de Rijn zouden komen te wonen. Maar toch is het zo. In Oegstgeest heb je Nieuw-Rhijngeest met een bedrijvengedeelte en een woongedeelte. Dat woongedeelte moet wel aantrekkelijk zijn om er te willen wonen, vandaar dat ze iets nieuws hebben verzonnen. Het heet voortaan Oegstgeest aan de Rijn, het water van de Oude Rijn is inmiddels al de wijk binnengedrongen. Als het net zo gaat als in de wijk Morsebel, kunnen sommige pioniers lang wachten op definitieve bestrating. Zolang er nog vrachtverkeer rijdt, zal het zeker niet definitief worden bestraat. In Poelgeest heb je ook een stuk dat er al jaren naargeestig bijligt. Maar niet getreurd, de wijk bloeit weer op en er worden hier en daar weer nieuwe woningen gebouwd tot grote vreugde van menig jonge Oegstgeestenaar die naarstig op zoek is naar een woning.

Wil van Elk

Oegstgeestig

31 juli 2013

Draadloos is het toverwoord aan het begin van deze eeuw. Er gaat van alles door de lucht en vernuftige apparaten kunnen dat filteren en de juiste signalen er uitvissen. Die draadloze vernuftigheid wordt WiFi genoemd, uitgesproken als waifai. In huis scheelt dat een hoop draden waarmee je anders apparaten aan elkaar zou moeten verbinden. Vorige week ging een van mijn buren een dagje vissen, iets dat ik jaren geleden ook heel vaak deed. Bij die sport kun je niet zonder draden. Wat ik wel een poosje terug zag aan de waterkant was een man die draadloos een modelboot bestuurde waarmee hij met een sonar, een viszoeker, vissen opspoorde. Ook kon hij er lokaas mee droppen op de juiste plek. Al snel wierp hij met zijn werphengel een klont aas naar de overkant van het kanaal, want daar had hij meerdere vissen ontdekt. Hij hoefde alleen nog de vis los te maken van de haak en draadloos een foto op Internet te plaatsen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

7 augustus 2013

Bloemenpracht Ooit waren we een stralende bloemen- en bollengemeente. Daar is nu helaas niet zoveel meer van over. Bloemen en planten zijn heel functioneel, kijk maar eens wat er allemaal aan kruiden staat in de ‘kruidentuin’ aan de Lange Voort. Eeuwenlang heeft de mensheid niet doorgehad dat er ook heel veel energie zit in planten, totdat de eerste steenkolen-en oliebronnen werden aangeboord. Inmiddels is men er ook achter gekomen dat je niet eeuwen hoeft te wachten voordat je die energie kunt gebruiken. Nog even en dan kun je misschien zelfs stroom halen uit een veld mais en een akker aardappelen terwijl de planten nog aan het groeien zijn. Wat we wel al een tijdje doorhebben is dat bloemen en planten heel mooi zijn. In Oegstgeest ervaren we dat dus minder dan vroeger. De Bloemencorso op zaterdag 10 augustus onderstreept dit nog even door niet door Oegstgeest te rijden. Geen bloemen, geen geld meebetalen, geen corso.

Wil van Elk

Oegstgeestig

14 augustus 2013

Terug Eigenlijk is het best zonde om op vakantie te gaan als Oegstgeest op zijn mooist is. En als je dan weer thuis komt kun je de uitgebloeide bloemen opruimen. Maar het is wel ongekend rustig in het dorp. We hebben hier nou eenmaal geen toeristen. Ze zijn er wel. Ze wandelen rustig langs de winkels en soms kopen soms wat leuks voor zichzelf en genieten nog wat na op een van onze gezellige terrassen. Of ze fietsen door het dorp op weg naar een volgende camping, zoals een Belgisch stel dat al een half jaar onderweg was op de fiets. Ze hebben zelfs in Engeland rondgefietst en waren nu onderweg terug naar België. Zij wilden de weg weten naar Leiden, want van daaruit wisten ze wel hoe ze bij de camping moesten komen. Ik heb ze toch maar vanaf de Klink door Oegstgeest heen naar Wassenaar verwezen en een stukje meegefietst en verteld over bezienswaardigheden. Wie weet, komen ze nog eens terug voor een dagje Oegstgeest.

Wil van Elk

Oegstgeestig

21 augustus 2013

Ruilen, geven, verkopen in en om Oegstgeest. Dat hebben wij nog niet in Oegstgeest. Het is een grote ruilbeurs op Internet binnen Facebook. Omliggende gemeenten als Rijnsburg, Katwijk, Sassenheim en Noordwijkerhout hebben het al. Vooral in Noordwijkerhout is deze virtuele ruilbeurs populair. Het concept is eenvoudig. Je maakt een foto van het product dat je weg wilt doen en plaatst het op Facebook bij de groep Ruilen, geven, verkopen. Om lid te worden klik je op de knop Lid worden. Er zijn wel spelregels. Je moet binnen een etmaal jouw aanbieding uppen. Wie zich niet aan de eenvoudige regels houdt, wordt samen met de betreffende advertenties verwijderd. Je moet wel heel snel zijn, want de aanbiedingen zijn zo weg. Ook al heeft het niet de charme van een 5 mei Jaarmarkt, het is een mooie manier om snel van overtollige spullen af te geraken. En als je geluk hebt, koop je voor een habbekrats iets dat je zoekt.

Wil van Elk

Oegstgeestig

28 augustus 2013

Kippenvel Zaterdag stond ik met kippenvel en trillende trommelvliezen te fotograferen bij de Willibrordrotonde. Een bonte stoet van maar liefst honderd vrachtwagens trok luid toeterend door Oegstgeest. Mochten er nog mensen zijn geweest die lagen te slapen, dan waren ze meteen wakker. Het was de zestiende KatwijkBinse Truckrun waar vrachtwagenchauffeurs met hun vrachtwagens een lange stoet vormen. Dit doen ze speciaal om mensen met een verstandelijke handicap een leuke dag te bezorgen. Hoewel de meeste toeschouwers genoten van de indrukwekkende optocht en vrolijk terugzwaaiden naar de enthousiaste bijrijders, zijn er ook mensen die mopperen. En er zijn er die moeilijk doen en zich strak aan de regels houden. Het schijnt namelijk dat de cartograaf in de vrachtwagen gewoon doortelt en de rijtijd registreert. Misschien goed om tijdens zo’n evenement niet alleen je oren te sluiten, maar ook eens een oogje dicht te doen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 september 2013

Samengaan
Ik was voor het eerst in bijna zestig jaar in het Leidse gemeentehuis en moest even zoeken naar de ingang. Ik ging mee voor het aangeven van onze kleinzoon Mex die op 21 augustus in Leiden in het ziekenhuis was geboren en, al woont hij in Noordwijkerhout, daar moet worden ingeschreven. Omdat we hadden besproken, werden we best snel geholpen. Als we ooit samengaan met Leiden, dan zal ik er wel vaker moeten zijn en mag dan iedere keer een stukje verder fietsen dan nu. Progressief Oegstgeest wil een referendum houden of wij wel of niet bij Leiden willen. Alsof de gewone burger alle voor- en nadelen weet van het samengaan tussen verschillende gemeentes. Het wordt dan ook niet meer dan een gevoelspeiling. En als meer dan de helft van de Oegstgeestenaren hun schouders ophalen en het hen niets uitmaakt? Gaan we dan enthousiast Oegstgeest opgeven? Nee toch zeker! Gewoon onszelf blijven, dan hebben we het leuk genoeg!

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 september 2013

Verrast Hoewel ik bijna zestig jaar in Oegstgeest woon, zien ze kans om mij te verrassen. Niet met een bloementje of verrassende verkeersoplossingen. Ook niet met ludieke beslissingen op bestuurlijk niveau. Zelfs niet met vreemde voorstellen over het samengaan van voetbalverenigingen of rare verhuisplannen. In het vervolg op nieuwe naamgevingen, zoals met Oegstgeest aan de Rijn, viel mij een nieuw straatnaambord op. Onderweg naar een straatfeest in de vijfenzeventig jarige Toorenveltstraat, zag ik op de Wijttenbachweg een bord staat bij de ingang naar de garageboxen die tussen deze weg en de Korenbloemlaan zijn gevestigd. 2e Wijttenbachhof staat er op het bord. Aan de Korenbloemlaan staat een paal met een zelfde bord. Ik ben opgegroeid in de Korenbloemlaan en heb nog nooit van deze naam gehoord, en toch moet er een eerste Wijttenbachhof zijn, zoals het bord suggereert. Heel verrast vraag ik mij af waar die dan is.

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 september 2013

Adres

Nog nooit gehoord van Eerste Wijttenbachhof?, vroeg iemand per mail. De mailer wees mij fijntjes op een besluitenlijst van februari 2009 waarin de gemeente onder andere deze straatnaam noemde. Het was een van de verblijfsobjecten, zoals garageboxen worden genoemd, niet direct aan de openbare weg liggend. En net als in de Nagellaan woont daar niemand. Toch een straatnaambord. Wel handig als er iets gebeurt en je hebt hulp nodig. Je kunt dan aangeven waar ze moeten zijn om jou te kunnen vinden. Gek genoeg staat in de Postcode Atlas: Postcode 2341VS - Eerste Wijttenbachhof 1-25 (O), 2-24 (E) te Oegstgeest. Als je daar een garagebox hebt, kun je misschien meedoen aan de Postcodeloterij. Leuk als er een straatprijs op valt! Nog leuker is de verbinding tussen de Wijttenbachweg en de Korenbloemlaan. Postcode 2343ZX - Tweede Wijttenbachhof 1-55 (O), 2-56 (E). Zelfs het Kadaster heeft vermeldingen over deze adressen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

2 oktober 2013

Juist op de maandag dat Oegstgeest op Burgernet is aangesloten, stelen ze Knaagdierenopvang Het Hazenbos een dubbelassige aanhanger met het kenteken WB-LG-38. Deze diefstal, bij iemand die ook nog eens haar huis aan de Hazenboslaan uit moest en haar dierenopvang kwijt is, zou het daar wellicht prima op hebben gedaan, vooral als iemand de daders heeft weg zien rijden en direct naar de meldkamer belde. Maar gelukkig is er ook nog zoiets als Facebook. In de loop van de dag werd het bericht honderdvijftig keer gedeeld, in de hoop dat dit meehelpt om de witte aanhanger te vinden die brutaal uit haar tuin is weggenomen. Als de boeven die aanhanger gebruiken om er gestolen spullen mee te vervoeren, zullen ze toch wel opvallen met zo’n forse kar? Met wat gereedschap stelen ze een kar, en vermoedelijk dat ze elders er gestolen spullen in laden. Je zou toch denken dat met een beetje opletten ze snel worden aangehouden.

Wil van Elk

Oegstgeestig

9 oktober 2013

Als je goed kunt voetballen verdien je met een beetje mazel twintig miljoen euro per jaar, maar dan ben je wel de best betaalde speler. Als jouw club wordt ontdekt door een miljardair, heb je binnen no time een topclub die speelt op de mooiste velden. In Oegstgeest is er helaas een ander sprookje gaande. Daar moet je gewoon betalen om te kunnen spelen, en niet alleen bij een voetbalclub. Door het ontbreken van investeringen van miljoenen euro’s, moet Oegstgeest zelf de kosten dragen. Sterker nog, de clubs moeten alles gaan betalen. Uiteindelijk is ieder clublid de klos en wordt het straks alleen nog voor de rijken mogelijk om hun kinderen te laten sporten, vooral als ze lid zijn van meerdere sportverenigingen. Het wordt in ieder geval goed nadenken over de toekomst, met vooral goed zicht op de kosten. Voordat we het weten hebben we nog maar een sportpark waar alle clubs de velden en accommodaties moeten delen.

Wil van Elk

Oegstgeestig

16 oktober 2013

Een eeuw geleden begonnen ze met gericht onderzoek naar kanker en vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van het Antoni van Leeuwenhoek. Vooral aan het eind van die periode worden grote successen geboekt. Desondanks moeten we nog lang wachten voordat we het echt onder controle hebben. Wel zie je steeds meer dat de resultaten van onderzoeken met succes worden toegepast op patiënten. Maar dan wel op mensen die verder niet kunnen worden geholpen. Op televisie hoorde ik daarover vertellen. Een toverwoord hierbij is geld. Iemand zei dat er een miljoen mensen naar het programma keken. Als die allemaal wat zouden overmaken, schoot het lekker op. Ik zou zeggen, als iedere roker een pakje minder zou kopen per maand, en de besparing maandelijks zou overmaken naar de onderzoekers, dan schoot het lekker op. Klik eens op de knop DONEER HIER! Op de site www.avl.nl. Laten we beginnen met de (niet-) rokers in Oegstgeest!

Wil van Elk

Oegstgeestig

23 oktober 2013

Het valt gelukkig nog wel mee met de herfst en af en toe is het best mooi weer. Toch hebben er al wat herfstbuien stevig huisgehouden in Oegstgeest en liggen er overal blaadjes en takken. Maar het leukste is toch wel dat er heel veel mensen in deze periode op zoek gaan naar kastanjes. Tijdens vele wandelingen hoor ik al een poosje de beukennootjes onder mijn schoenen kraken. In mijn jeugd heb ik daar heel veel van opgeraapt, gepeld en gegeten. Je moet er heel veel oprapen om er een maaltje van te hebben, en toch nam je daar de tijd voor. Nu dus niet meer en houd ik het bij het kraken onder mijn schoenzolen. Ook is het de ideale tijd voor paddenstoelen. Bij Café de Gouwe staat een dode boom die wordt overgenomen door paddenstoelen. Dat is heel gewoon en niemand verbaast zich daarover. Maar iemand heeft zijn fiets daar een keer neergezet en vergeten op te halen. En wat blijkt, paddenstoelen eten ook fietsen!

Wil van Elk

Oegstgeestig

30 oktober 2013

Het is herfst en door de opwarming of nawerking van de zomer is de temperatuur nog heel aangenaam. Wintertijd geeft de klok aan. Maar bij ons in de tuin staan nog best veel planten in volle bloei. En dan ineens lijkt de natuur zich te beseffen dat het straks vreselijk fout gaat als de vorst inzet en de bomen nog vol zitten met groene blaadjes. En dan gaat het heel hard waaien! De bomen krijgen daarmee hulp om de blaadjes af te schudden, maar met een volle bezetting zijn ze niet bestand tegen zoveel geweld en vallen in het geheel om. Maar er valt nog veel meer. Fietsen die niet goed stevig vastgeketend staan vallen ook spontaan om. Chaos overal door omgevallen fietsen. Terwijl ik geld pin, rijdt mijn fiets spontaan weg. “Weet jij waarover je eens moet schrijven?”, roept een dame naar mij terwijl ze haar hond vastbind aan een boom. “Bij de Klinkenbergerplas staan geen fietsenstandaards!” Bij deze dan mevrouw.

Wil van Elk

Oegstgeestig

6 november 2013

Er wordt alles aan gedaan om Oegstgeest veilig te maken, vooral in de nachtelijke uren. Ze noemen dit met een mooi woord: Donkeredagenoffensief. Je kunt als je niet thuis bent, met allerlei trucjes de schijn wekken dat er iemand thuis is. Op gezette tijden floept dan verlichting aan. Maar ook straatverlichting speelt een hoofdrol. En als er dan wordt geklaagd dat bijvoorbeeld rond en op het Boerhaaveplein de verlichting het niet doet, wordt daar uiteraard actie op genomen. Maar dan wel zo grondig dat die fraaie straatverlichting overdag ook blijft branden. En dat is dan weer overdreven. Maar dat schijnt te liggen aan een draadje dat verkeerd is aangesloten, zo werd verteld aan de dame die de verstoring meldde. Met ledlampen bespaart de gemeente heel veel geld aan energiekosten, maar overdag is dat niet nodig, je bespaart dan honderd procent als je de lampen uitschakelt. Toch maar weer gemeld bij de gemeente.

Wil van Elk

Oegstgeestig

13 november 2013

Ik ging vorige week weer eens met de trein. Er stond nog meer dan twintig euro op mijn OV-kaart, dus voor heen en terug naar Amsterdam was dat afdoende. We gingen naar de Marinekazerne voor een reünie. De voormalige marinekok waarmee ik reisde had ook zo’n kaart met hetzelfde bedrag er op, alleen kon hij die niet gebruiken omdat de magneetstrip was beschadigd. Nog nooit gebruikt, vertelde hij. Die van mij deed het gelukkig nog. Hij had vrij vervoer van de Veteranenclub en maalde er verder niet om. ’s Avonds terug liep hij gewoon door omdat hij niet hoefde in te checken. Had ik dat maar wel gedaan, want al pratend dacht ik daar niet aan. En ja hoor, toen een controleur de coupe instapte toen wist ik het weer. Hij zag wel dat ik het was vergeten, en in tegenstelling tot de oude dame die de trein uit moest om alsnog in te checken, nam hij mijn kaart gewoon in en verdween direct van het toneel. Primitief gedoe!

Wil van Elk

Oegstgeestig

20 november 2013

In stilte vervoerd door de NS, dat kan blijkbaar. Ik zat met een vriend lekker te kletsen in de trein toen er een man op ons af stapte. Hij had een opengeslagen boek in zijn hand en zei dat we best wel af en toe wat mochten zeggen, maar dat wij niet mochten praten. We zaten namelijk in een zogenoemde stiltecoupe. Sjonge, ik dacht dat dit alleen voor de Eerste Klasse was. We zijn maar ergens anders gaan zitten, de reis zou anders veel te saai worden. Weer thuis in Oegstgeest was ik een ervaring rijker en een OV-kaart armer, want die was ingenomen omdat ik niet had ingeklokt. Ik werd gelukkig weer opgevrolijkt door een bekende die vertelde over een van zijn buren die in een rolstoel terecht kwam en bijna zijn deur niet in kon door de hoge drempel. Heel aardig bood de gemeentewerf een oprijplaat te leen aan in afwachting op een permanente voorziening. Voor zoveel spontane service en meeleven word ik stil van!

Wil van Elk

Oegstgeestig

27 november 2013

Facebook is in Oegstgeest een veel gebruikt communicatieplatform. ‘Je bent Oegstgeestenaar als’ is daar een fraai voorbeeld van. Een pagina waar regelmatig foto’s en films uit vroegere tijden op worden geplaatst en waarop de leukste commentaren op worden gegeven. Zomaar ineens sta je te gluren in een momentopname uit de tijd dat jouw opa nog rondliep in het dorp, op weg naar de tabakswinkel voor een vers pakje pruimtabak. Misschien zat hij wel in de tram die in een op Internet geplaatste film rondrijdt door de streek. Als je goed oplet dan zie je dat het dorp in honderd jaar behoorlijk is veranderd. Als je nu ziet hoe snel De Pointe wordt gebouwd, dan word je daar stil van. Ze vonden daar tijdens het bouwrijp maken nog een waterput uit vroeger tijd. Ik ben benieuwd wat ze over een paar honderd jaar vinden naast beton, blikjes, plastic en ander zwerfvuil. In ieder geval geen papieren foto’s zoals van vroeger.

Wil van Elk

Oegstgeestig

4 december 2013

Onder het motto Sinterklaas de deur uit en de kerstboom erin, komen er nu al kerstbomen op de markt. Wiegel Tuinen is druk in de weer naast de Apotheek aan de Lijtweg, en ook op het Winkelcentrum Lange Voort staat Martin Evers met de eerste bomen al klaar om te verkopen vanaf 6 december. Je kunt er blijkbaar niet snel genoeg bij zijn! Ook Tuincentrum De Mooij en Velzel Hoveniers doen daar enthousiast aan mee. Aan de Lijtweg is het nog eens extra gezellig omdat er een oliebollenkraam staat en net als bij de poffertjeskraam rond Koningsdag is dat sfeerverhogend. Pepernoten eten we ook niet alleen maar op 5 december, dus hoeven we niet te wachten tot de laatste dag van het jaar om oliebollen te eten. Alleen jammer dat er ook zo wordt gedacht over knalvuurwerk, maar daarover waken de wijkagenten die hier de komende weken extra alert op zijn. Ik kijk in ieder geval reikhalzend uit naar het eerste glas glühwein.

Wil van Elk

Oegstgeestig

11 december 2013

Er wordt voortdurend hard gewerkt om de schoonheid van Oegstgeest te behouden. Soms moet er drastisch worden gesnoeid om die schoonheid in de toekomst te waarborgen. En soms maakt een storm drastisch een einde aan een fraai dorpsgezicht. Bij de opbouw van een nieuwe woonwijk en renovatie van een oude wijk, zoals Oegstgeest aan de Rijn en aan de overkant daarvan Buitenlust, komt er langzaamaan weer nieuwe schoonheid tevoorschijn. Je hoeft het niet mooi te vinden, dus er ontstaat altijd discussie hierover. Ooit is er een poging geweest om met het Glimlach van Oegstgeest de schoonheid van de bewoners te etaleren. Dit was al snel gestopt. Maar de schoonheid is er nog wel degelijk. Kijk maar naar Natascha Smit die bij de laatste dertien schoonheden van de Miss Nederland verkiezingen. Ze heeft het afgelopen weekend de verkiezing niet gewonnen, maar de schoonheid blijft. Oegstgeest mag trots op haar zijn!

Wil van Elk

Oegstgeestig

18 december 2013

Op donderdag 12 december had ik de eer om namens dorpslab.nl de website sportcafeoegstgeest.nl te mogen openen. Het logo is net zo nieuw als de website en is slim gekozen. Met de woorden Sportcafé en Oegstgeest kun je lekker combineren en krijg je sportgeest en café Oegst. De sportgeest in Oegstgeest is actiever dan ooit en met de website is een prachtig sportportaal ontstaan waarvan je naar alle sportverenigingen kunt overstappen. De sportagenda is afgeleid van Oegst.nl en alle sportverenigingen kunnen daar hun agendapunten kwijt. Oegst heeft al bewezen dat het fantastisch werkt en vele partners van het Oegstgeester Dorpslab, zoals de Oegstgeester Courant, hebben de agenda geadopteerd. Digitaal kun je straks alles vinden in Oegstgeest, maar het beste is om lekker te wandelen of te fietsen door Oegstgeest. Er valt veel te zien en te fotograferen, zoals de baggerwerkzaamheden in het Oegstgeesterkanaal.

Wil van ElkTerug naar begin van deze pagina.
Terug naar hoofdpagina.